• 16
 ≫ 

Berba malina u Srbiji u vreme korone: Dolaze iz Bosne i Vojvodine, u voćnjaku su i fudbalerke

 ≫ 

Otkupna cena malina ove godine je dosta visa u odnosu na prethodne , ali još uvek ne zadovoljava potrebe malinara

  • 16
Beraci Malina

Printskrin: Youtube/ Info LIGA Ivanjica

Berači malina u sezoni mogu da zarade i do 700 evra ali ovaj posao ni malo nije lak jer su višečasovno izloženi izuzetno visokim temperaturama a posao im dodatno otežava činjenica da ove godine moraju nositi zaštitne maske i rukavice.

Zbog toga su malinari bili na mukama da obezbede radnu snagu a mnogi su iz straha da ne ostanu bez radnika nudili više od realnog, piše Infoliga.

Beraci Malina

Branje malina sa maskama, Printskrin: Youtube/ Info LIGA Ivanjica

Tako, na primer, u jednom ivanjičkom domačinstvu trenutno ima 16 radnika, a kako kažu gazde, rod je podbacio i nema potrebe za toliko berača.

Međutim, da bez istih ne bi ostali u jeku sezone pristali su na sve njihove uslove.

Sa druge strane ima i odličnih malinjaka gde uvek fali po radnik više.

- Kod mene bi trebalo da bude prošlogodišnji nivo, ali kod većine ljude neće biti, jer je dosta i poplava uništila malina i loše je vreme uticalo. Moji radnici su stari, imam žene koje dolaze već 9 gdina iz KG, imam iz Bosne. Oni sepridržavaju mera, vrše dezinfekciju, nose maske, sve normalno funkcioniše. Nijedan radnik nije plaćen isto kod mene. Ali, oko 2.500 je neka srednja cena kojom se plaćaju radnici, imaju smeštaj i 3 obroka. Moji su u proseku juče nabrali 73 kila malina po čoveku, ja sam prezadovoljan. Ima sad i onih koji beru 20 kila, ali ti nisu kod mene - kazao je Darko Petrović iz Doneg Radaljeva.

Otkupna cena malina ove godine je dosta visa u odnosu na prethodne , ali još uvek ne zadovoljava potrebe malinara.

- Cena je najlošija u ariljskom i ivanjičkom kraju, 185 do 190. Po Srbiji se kreće od 200 do 220 - dodaje.

Vredni berači u Ivanjicu stižu sa svih strana. U malinjaku Darka Petrovića su i tri fudbalerke čija se dobra kondicija ogleda u količini ubranih malina. Teško im je pod jakim suncem, ali vredne devojke ne odustaju.

Beraci malina

Milena Đurđević, Printskrin: Youtube/ Info LIGA Ivanjica

- Igramo u Goraždu za Libero klub i prva liga smo Federacije i prvi smo na tabeli. Treba dauđemo u premijer ligu, to je najviši rang. Ja sam došla prošle godine preko jedne drugarice ovde, ali inače berem 10 godina - priča Milena Đurđević iz Čajniča i dodaje da je navikla i na vrućinu, da joj ništa to ne smeta.

Beraci malina

Tamara Rašić, Printskrin: Youtube/ Info LIGA Ivanjica

Tamara Rašić iz Vrbasa kaže da jeste pretoplo, ali da se izdržava.

- Pretoplo je, sad će biti još više stepeni, ali izdržavamo. Šta ćemo, moramo - kazala je i dodala da će doći i naredne godine, ako ne uspe da naše posao.

Kaže, sređuju kući i mora da pomogne majci.

Nakon vremenskih neprilika koje nisu zaobišle ni malinare, korone i drugih nedaća, i ova godina za proizvođače "crvenog zlata" neće biti sjajna.

Video: Malinari brinu za rod i radnu snagu: Nadaju se kompromisu oko cena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    11. jul 2020 | 13:31

    Eto prilike za demonstrante da zarade neku kintu,ujedno da rasterete roditelje

  • Oks

    11. jul 2020 | 13:49

    Bravo za fudbalerke

  • Mrcke

    11. jul 2020 | 13:30

    U prosli petak sam dosao u selo Rte kod Guce i brao od pola 6 ujutro do 20 casova, nisam znao kako se zovem. Za hranu svaka cast, ali kad smo se vratili kuci, sacekalo me iznenadjenje da nema vode, jer je stoka napojena.....pa Vi vidite, posle takvog posla da nemas vode za pice i kupanje, jer prioritet ima stoka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>