• 2

Ovo je najprostija računica: Evo koliko novca će ove godine zaraditi voćari u Srbiji

Zarada na jednom hektaru pod jagodom je oko 25.000 evra

  • 2
Voće, rod, voćari, kajsije, maline, Čačak

Foto: Rina.rs

Prolećni mrazevi su obrali većinu roda kajsije u čačanskom kraju, a najveći proizvođači žutog zlata iz čačanskog sela Miokovci - ostali su bez 90 odsto roda.

- Količine su male, a voćari kojima je kajsija rodila, postizali su cenu od 200-250 dinara. Na površini od jednog hektara, voćari su imali prinos od svega 100-200 kilograma - kaže Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Ove sezone, sudeći po trenutnom stanju, dobro će proći i proizvođači jabuka.

- Kvalitet jabuka je odličan, kao i rod. U aprilu i maju, jabuka čačanskog Instituta za voćarstvo završila je u izvozu za Rusiju, po ceni od 120 dinara. U okolini Morave, bilo je izmrzavanja, ali oni koji su primenili sve mere zaštite, imaće odličan kvalitet - kaže Lukić i dodaje:

"Oni koji nemaju sopstvene hladnjače i nisu se udruživali, mogu očekivati cenu od 40 do 45 dinara".

Prinosi maline jesu niži usled vremenskih neprilika koje su nas pratile, ali su otkupnom cenom od 215- 230 dinara konačno zadovoljni proizvođači crvenog zlata.

- To je fantastična cena, ali su prinosi niži. Viđao sam i odlične zasade, čak sa prinosima većim od prosečnih, ali ih je manje. Malinari kažu da bi zadovoljniji bili sa otkupnom cenom od 200 dinara, ali na duže staze - ističe Lukić.

Niže cene propratile su kupinu, koja je ove sezone dobro rodila, ali je cenom od 50 do 60 dinara razočarala proizvođače ove voćke. Razočarenje nije zaobišlo ni proizvođače industrijske višnje koja, pored niske cene, nije imala ni organizovani otkup.

Sa druge strane, oni koji su se opredelili za uzgajanje sorte Šumadinka, mogli su da odahnu. Cena za nju je iznosila do 120 dinara, a tržište nije bilo zahtevno.

Zarada na jednom hektaru pod jagodom je oko 25.000 evra, a proizvođači ove voćke koji su se opredelili za rane sorte, najbolje su prošli.

Ni borovnica neće razočarati proizvođače, jer ova voćka ima stalnu potražnju na inostranom tržištu. Domaći proizvođači je prodaju za tri do četiri evra , a izvozna cena kreće se između pet i šest evra.

Usled pandemije i brige za zdravlje, sve je više pristuna i na rafovima domaćih trgovina, po ceni od 400 do 500 dinara po kilogramu. Ni Čačanska lepotica (šljiva) neće razočarati voćare, jer su za prvu klasu ove voćke plaćali od 40 do 48 dinara.

Video: U prestonici srpske kajsije nema šta da se bere, martovski mraz desetkovao rod: Loš godina za voćare

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    27. jul 2020 | 21:14

    Lazu...sve lazu.Nema cene za visnju.,jagoda uvezena..kad je trebalo da domaca bude u prodaji oni neptkupljuju,..visnja je bila 20-45 din..malina od 180-200din..sljiva od 5-12din..jabuke u zavisnisti koja 12-38din..I VI SAD KAZETE DAAA MOZE DA SE ZARADI.

  • Igor

    28. jul 2020 | 17:43

    25000€po hektaru jagoda,ali za 5 godina.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>