
Kvalitet i prinos iznad očekivanja, proizvođačima sledi lepa zarada: Berba u toku, a ovo je cena prve klase
Sušno i toplo leto bilo je odlično za duvan. Poljoprivrednici iz Srema − Hrtkovaca, Golubinaca i Kukujevaca − zavodoljni su prinosom i kvalitetom.
Ova sezona je bila mnogo bolja u odnosu na lanjsku, premda je i prošla godina bila i sušna i topla.
− Godina za duvan nije još završena. Sezona branja je počela prvih dana jula i trajaće sve do polovine novembra, ukoliko do tada jak mraz ne uništi biljku, ali posle dva meseca branja može se reći da su kvalitet i prinos iznad očekivanih. Biće suvog duvana oko 2,5 tona po hektaru, mada proizvođačima nije toliko značajana količina koliko kvalitet biljke, jer kilogram prve klase duvana je 715 dinara, a pete 195 dinara − kazao je za Dnevnik višegodišnji proizvođač duvana sorte virdžinija Živko Rajaković iz Hrtkovaca.
Kako kaže, duvan je specifična kultura i pomalo mistična.
- Toliko je uslovljen vremenskim prilikama i mnogim faktorima tokom razvoja da ništa unapred ne znamo, ni kakvog će biti kvaliteta ni koliko će ga biti, dok se prva tura ne osuši. Ova godina je bila izuzetno sušna i topla, ali uz neprekidno navodnjavanje i sledeći naučna dostignuća, uputstva savetodavnih službi i stručnjaka uspeli smo da proizvedemo duvan kakvog nije bilo na sremskim poljima – kaže sagovornik Zorke Delić za Dnevnik.
Duvan voli slabiju, mršaviju zemlju, slatinjavu. Ne voli oranice, gde ima previše azota, jer onda dobija na bujnosti i ima ga previše, a nije dovoljno kvalitetan.
− Ne treba nam da uzgojimo veliku količinu duvana, već manju sa dobrim listovima, koji treba da su što žući i jednaki, suvi, bez ikakvih oštećenja i fleka, da se u ruci oseti njihova debljina, a kada se stisnu u ruci da se vrate u prvobitno stanje − ističe Rajaković.
Po njegovim rečima, proizvodnja duvana ima tri ciklusa i svaki traje po dva meseca. Krajem februara pravi se rasad, sadnjom semena u kontejnere i plastenike, a krajam maja se rasađuje na otvorena polja, kada počinje nega duvana − špartanje, okopavanje i zaštita od insekata i bolesti, da bi početkom jula nastupila berba.
U proteklih 10−15 godina duvan se sadi u Sremu, što je ranije bilo nezamislovo. Samo u Hrtkovcima ga ima na 600 hektara.
Rajaković skreće pažnju na to da kada se intenzivno gaju na jednoj njivi, posle 20 godina kod duvana se javljaju virusne bolesti za koje nema leka i onda se proizvodnja seli u neki drugi region, gde se proceni da je pogodno da se nastavi gajenje duvana.
(Telegraf Biznis/Dnevnik.rs)
Video: Velike gužve u garaži tržnog centra
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.