• 9

Gde je najskuplje, a gde najjeftinije meso u EU? Jedna zemlja ima čak 50% jače cene

Proteklih dana ova namirnica je izazvala mnogo pažnje, zbog tvrdnje Kine da je pronađen korona virus na pilećim krilcima uvezenim iz Brazila

  • 9
meso, tiganj

Foto: Pixabay

Duže vreme se spekuliše o tome može li korona virus da opstane na hrani, a Kina je najpre tvrdila da je Covid-19 pronašla na lososu, a sada na mesu - tačnije na pilećim krilcima iz Brazila.

Ovoj namirnici će, možda, zbog toga opasti rejting, posebno u Aziji, a kakve su cene mesa i kako će se kretati nadalje? Više o spornoj piletini iz Brazila i o tome kako se meso kontroliše u Srbiji pročitajte OVDE.

Nedavno smo pisali i o govedini, čija proizvodnja naglo opada, a krajem juna meso je zabeležilo poskupljenje od 6,4 odsto.

Kakva je sada situacija sa cenama u EU?

Prema podacima Eurostata, meso je u 2019. najskuplje bilo u Austriji, gde je indeks nivoa cena za meso bio 145. Odmah iza te zemlje su Luksemburg, Francuska, Holandija, Belgija, Finska.

Mesar, meso

Meso je krajem juna poskupelo 6,4 odsto / Foto: Shutterstock

Da uprostimo, cena mesa u Austriji je bila skoro 50% veća nego prosečna cena u Evropskoj uniji. S druge strane, najjeftinije meso smo mogli naći u Poljskoj i Rumuniji (obe s indeksom cena 63), a slede Bugarska (66) i Litvanija (71).

Meso koje je obuhvaćeno ovo statistikom jeste svinjetina, jagnjetina, govedina, teletina, zatim ovčije i kozje meso, perad, a tu su i prerađevine od mesa.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fijuu

    Zaboravili ste da napisete kolike su plate kod nas, a kolike su u Austriji. Opet je kod nas skuplje.

  • ceka

    Zaboraviste Svajcarsku,1Kg teletine 60 franaka..

  • 🐴

    Najbolje i najjeftinije meso kod nas u Srbiji je u Idea marketima. Bilo da sam kupovao svinjski but ili pileće meso.. uvek je bilo sveže, ukusno i jeftino.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke