• 0

Rekordno poskupljenje kukuruza: Sada je 19,5 dinara, a početkom žetve cena pada na ovaj nivo

Objektivno je da naši proizvođači tokom berbe mogu očekivati cenu od 120 evra za tonu po srednjem kursu, što je oko 14 dinara po kilogramu, kaže Vukosav Saković iz Žita Srbije

  • 0
kukuruz, usevi

Usevi kukuruza / Foto: Pixabay

Skok cena kukuruza na 19,5 dinara po kilogramu, koliko je zabeležila Produktna berza, posledica je smanjene ponude, a visoka cena može potrajati još desetak dana do žetve, rekao je danas za Tanjug Vukosav Saković iz Žita Srbije.

- U poslednjih desetak dana kukuruz je na domaćem tržištu značajno poskupeo. To se dešava s vremena na vreme, kada na tržištu ostane mali broj prodavaca, i tada cenu naprosto diktira ponuda, a ponuda je smanjena - kaže on.

Sa berbom, koja počinje za malo više od nedelju dana, doći će do priliva rekordnog roda i cene će se vratiti na uobičajeni nivo, odnosno uskladiće se sa cenama na međunarodnom tržištu.

- Cena za novi rod kukuruza se već i formirala. Objektivno je da naši proizvođači tokom berbe mogu očekivati cenu od 120 evra za tonu po srednjem kursu, što je oko 14 dinara po kilogramu - kaže Saković.

Dodaje da će dalje kretanje cena isključivo zavisiti od cena, pre svega, u Crnomorskom regionu, a onda se na osnovu te cene izračuna i cena kukuruza u Srbiji.

Očekuje se dobra godina

 

Saković kaže da će se svetski rod kretati oko postignutog rekorda, što će biti slično prošlogodišnjim rezultatima, a to sve najavljuje stabilne cene sa blagim rastom.

Kukuruz

Kukuruz će za desetak dana koštati 14 dinara / Foto: Tanjug/Dušan Aničić

On podseća da je cena posle početnih 14 prošle godine, preko cene od 16 dinara, na kraju stigla i do sadašnjih 19,5 dinara po kilogramu.

- Te najviše cene ne možemo ubrajati u uobičajene pojave, jer je to zakon lokalnog tržišta, pada ponuda pa cena skače, ali treba znati da se u tim trenucima prodaju veoma male količine. Kupci su tada oni koji nemaju zalihe, a imaju potrebe za kukuruzom, kao za stočnom hranom - zaključuje on.

Prema pregledu koji je objavila Produktna berza, prošlonedeljnih 19,5 dinara po kilogramu kukuruza bez PDV-a najviša je cena u ovom periodu godine od 2012, kada je kukuruz polovinom avgusta trgovan za 26 dinara.

U Srbiji se, sa oko milion hektara, ove godine očekuje rod kukuruza od blizu devet miliona tona, pa bi izvoz mogao da bude i 3,5 miliona tona.

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>