• 1

Majka priroda zbunila voće u Topoli: Nakon jabuka, usred leta procvetale i kupine

Stari su govorili da kada voće ponovo procveta biće oštra i duga zima

  • 1
kupina, cveta, rina

Foto: RINA

Berba kupine u podnorudničkim selima uveliko traje i dok je cena još uvek diskutabilna, voćari su zadovoljni rodom i kvalitetom ovogodišnjih plodova. Prilikom berbe Bojan Mijailović iz sela Vojkovci kod Topole u zasadima ovog voća uočio je neobičnu pojavu.

- Pojedine grane potpuno su procvetale kao da su proleće. Uz plodove, može da se beru i cvetovi. Kupine gajim dugo godina, ali ovo se prvi put dešava. Nadam se da ovo cvetanje kad mu vreme nije, neće uticati na rod sledeće godine - rekao je Bojan.

Prema njegovim rečima, stari su govorili da kada voće ponovo procveta biće oštra i duga zima, međutim, stručnjaci iz oblasti voćarstva ovakvu pojavu pripisuju klimatskim promenama.

- Klima se dosta promenila, a biljka ne može da prepozna datum, vremenske prilike je mogu zavarati, zbog toga se dešavaju ovakve pojave. U biljci dolazi do fiziološkog poremećaja pa na nekim rodnim grančicama može doći do plodonošenja i cvetanja u isto vreme - objašnjava biolog Duško Brković.

Cvetanje kupina u avgustu, nije prva ovakva pojava u Topoli, jer su pre nepunih mesec dana u voćnjaku Radenka Androvića  procvetale jabuke.

- Čuo sam i viđao da voće ponekad ponovi svoje cvetanje u jesen, ali u letnjim mesecima još nisam. Sada je na jednoj grani cvet, na drugoj plod - izjavio je Radenko.

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rođak sa sela

    24. avgust 2020 | 14:46

    Kako da ga ne zbuni kad se ne zna da li je leto, proleće ili jesen? Leto prođe a ne videsmo ga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>