• 2
 ≫ 

Biljka koja je postala drugi izvozni adut Srbije, izvoz skoro 300 miliona €

 ≫ 

Kolika će biti otkupna cena domaćeg kukuruza, još uvek se ne zna

  • 2
kukuruz

Foto: Pixabay

Kukuruz je ove godine drugi izvozni artikal iz Srbije, a po regionima, kada je reč o Vojvodini, izvozni artikal broj 2. i u Zapadnobačkom okrugu, kažu za RTV u Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

Ukupan izvoz kukuruza iz naše zemlje je ove godine veći za oko 8% u odnosu na prošlu godinu. Ova žitarica iz Zapadnobačkog okruga odlazi na strana tržišta, a u koperantskim kompanijama kažu da je ovogodišnja otkupna cena još uvek nepoznanica, ali da je za očekivati otkupnu cenu kukuruza na nivou prošlogodišnje.

Kukuruz iz somborskog atara izvozi se na tržišta Bosne i Hercegovine, Makedonije, Grčke i Italije i kao izvozni artikal tražen je na evropskom tržištu, kažu u koperantskoj kompaniji Agro Ravangrad. Dodaju da sarađuju sa oko 500 poljoprivrednih proizvođača iz Sombora i okoline, a prosečan godišnji otkup kukuruza je 15.000 tona.

Kolika će biti otkupna cena domaćeg kukuruza, još uvek se ne zna. Ove godine kukuruz je drugi izvozni artikal na nivou Srbije, ali i Zapadnobačkog okruga.

- Kukuruz ima značajan potencijal, jer osim što se direktno se izvozi, jedna od mogućnosti je da se kukuruz prerađuje kod nas, pa da se kao stočna hrana izvozi ili da se proizvodi kukuruzno brašno i da se tako izvozi na strana tržišta, mogućnosti su razne - rekao je Mihajlo Maćuš, koordinator industrije u Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

Srbija je ove godine izvezla kukuruza u vrednosti 294 mil EUR, dok je u Zapadnobačkom okrugu ta cifra 12,5 mil EUR.

Video: Muškarci u Srbiji lude za ovom biljkom: Travar Mirko zna tajnu napnikura, boljeg od vijagre

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    6. septembar 2020 | 09:15

    I GDE ZAVRSE SVE TI SILNI MILIONI A OD GASTARBAJTERA 3-5 MILIJARDI EURA???????!!!??

  • Peter

    6. septembar 2020 | 12:01

    Mali proizvođači rapidno propadaju jer cene repropaterijala stalno rastu ,a cena kukuruza već godinama je od 12 dinara s jeseni ,do maksimalnih 19 dinara u avgustu po kilogramu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>