• 4

Svake godine ratari imaju isti problem: Raši dobar kukuruz uništile divlje svinje

Jedini način da se odbrani letina je da neko čuva parcelu

  • 4
kukuruz, rina Foto: RINA

Ovogodišnji visok prinos kukuruza u podnorudničkim selima doneo bi berićet ovdašnjim poljoprivrednicima da se na njihovim parcelama nije pojavila divlja svinja. Ova gladna divljač preti da ugrozi celokupnu letinu, a zabrinuti meštani kažu da im je do berbe preostalo samo da obilaze njivu i sagledaju posledice koje ostaju posle ulaska divljači u kukuruzište.

- Parcela je oko četiri kilometra od naše kuće, okružena šumom. Tu nismo sejali kukuruz poslednjih sedam godina baš zbog divljih svinja koje su zadnji put opustošile celu njivu. Ove godine smo ponovo tu zasejali kukuruz, na površini od jednog hektara, rod je odličan, možda i najbolji u odnosu na ostale parcele gde takođe imamo kukuruz, ali na žalost pojavila se štetočina koja može da nam pričini ozbiljne štete - priča Raša Mijailović vlasnik parcele.

Prema njegovim rečima, divlje svinje za sada nisu nanele velike štete, ali ukoliko se odomaće ove godine je berba neizvesna.

- Berba neće biti još, tako da smo nemoćni, jedini način da se odbrani letina je da neko čuva parcelu ili kao naše komšije u susednim selima da postavimo tranzistore i da zasvira muzika, čuli smo da je to efikasno - kaže ovaj poljoprivrednik iz Vojkovaca.

Inače, pored divljih svinja poljoprivrednici se žale i na sve veće prisustvo jazavaca koji takođe pustoše letinu.

Video: Poljski radovi u punom jeku uprkos epidemiji i vremenu

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kkk

    8. septembar 2020 | 09:38

    PA, GDE SU LOVCI ( LOV DRUSTVO) ???DRZAVA NECE DA OBESTETI VLASNIKA PARCELE , JOS CE ON DA ISPADNE KRIV AKO UBIJE DIV. SVINJU!!!NAUMOVICU OVO JE TVOJ RESOR!!

  • Pitanje

    8. septembar 2020 | 19:53

    Mi imamo problem sa drugim zivim bicima, isto crnim, samo ne rovare vec kradu kukuruz.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>