• 4
 ≫ 

Strah farmera se obistinio: Afrička kuga hara, najveće tržište uvelo embargo i vraća meso

 ≫ 

Gube još jedno ogromno tržište

  • 4
Smrznuto meso

Foto: Shutterstock

Strahovi nemačkih poljoprivrednika su se obistinili jer je najveći svetski kupac Kina, zvanično uvela embargo na uvoz svinjetine i mesnih prerađevina nakon što je svinjska groznica potvrđena kod divljih svinja u Brandenburgu.

Kineska carinska agencija i ministarstvo poljoprivrede zajednički su najavili zabranu. Svi proizvodi od svinjskog mesa koji se isporučuju od trećeg najvećeg kineskog dobavljača svinjskog mesa, Nemačke, biće vraćeni ili uništeni, a uvoz koji je već na putu podleže karantinu.

Ranije ove nedelje, nemačka vlada potvrdila je da je divlja svinja u Brandenburgu bila pozitivna na afričku svinjsku kugu. Nakon što je Južna Koreja uvela ograničenja na uvoz svinjskog mesa, poljoprivrednici su se plašili da će izgubiti još jedno unosno azijsko tržište, koje je poznato po kupovini svinjskih delova, poput repova i ušiju, koji su nepopularni u drugim delovima sveta. Nemački proizvođači pozvali su Kinu da izbegne opštu zabranu isporuke svinjskog mesa i da ograniči samo iz područja pogođenih zarazom.

Izvoz svinjskog mesa u Kinu premašio je milijardu dolara u 2019. godini i nastavio je da raste ove godine. U prva četiri meseca 2020. Kina je udvostručila uvoz iz Nemačke, i stigla do 158.000 tona. Ali ono što je za nemačke farmere noćna mora, pored korone, moglo bi biti korisno za suparničke uvoznike mesa, poput SAD-a i Brazila.

Cene mesa su već porasle.

Video: Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glas severa

    13. septembar 2020 | 11:31

    Treba vec jednom narod da shvati da je domace,domace i da kaze vec jednom uvoznickom lobiju stop na razne smrznute crkotine.Zbog svog zdravlja i zbog seljaka koji propada uvozom svega i svacega.

  • FANTOM

    13. septembar 2020 | 12:17

    Šta je bre ovim Kinezima. Pileće nogice i krilca, svinjske uši i repove, pojedine glodare, slepe miševe, skakavce i još kojekakav životinjski okot da ti se život zgadi. Pa koliko bre svinja Nemci moraju da zakolju kako bi zadovoljili Kineze sa uši i repove od krme.

  • DRagutin

    13. septembar 2020 | 16:19

    A sinoć gledam reklamu kod nas na akciji 2kg svinjskog mesa 419,99 din....... Ljudi nemojte kupovati tu svinjetinu jer vam odgovor leži upravo u ovom tekstu i ne bi me čudilo da je stiglo upravo iz Nemačke jer smo mi za njih kanta za djubre!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>