• 2

Ova strašna godina je godina srpske šljive: Darko sve što je ubrao, prodao po odličnoj ceni

, Telegraf Biznis

Darko Topalović iz sela Miokovci kod Čačka, dočekao svojih pet minuta

 • 2

Za srpsku šljivu od ove godine otvorila su se nova tržišta, Nemačka, Slovenije, Rumunije, a pre svega Hrvatske. Mnogi proizvođači u susednim zemljama, zbog različitih tržišnih poremećaja, odustali su od proizvodnje i zapustili svoje voćnjake, pa je Darko Topalović iz sela Miokovci kod Čačka, dočekao svojih pet minuta.

- Proizvodnjom i prodajom voća bavim se preko trideset godina, ali ovako berićetnu za šljive još nisam dočekao. Imali smo oko 140 tona, sve to otišlo je po odličnoj ceni.

Prodavali smo firmi, koja ih je izvozila za Hrvatsku, odakle su kasnije išle i na tržište evropskih zemalja.

Prvi put se desilo da kupci nisu pravili nikakvo pitanje, svaka šljiva je prolazila, čak i ona udarena gradom i ona čista kao suza - rekao je Darko za RINU.

POMORAVLJE VOCE ROD

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Otkupna cena šljiva na početku sezone bila je 40 dinara, da bi par dana pre kraja berbe za sortu stenlej dostigla visinu od 60 dinara. Iako je prethdodnih godina rusko tržište bilo sigurno utočište za srpske voćare, ova godina je pokazala da su Evropljani poprilično darežljiviji, ali i manje zahtevni kupci.

- Žene koje su brale, zarađivale su i duple dnevnice jer mi se to isplatilo. Nikad im slađe nisam dao zaradu, niti sam ja bolje zaradio.

U voćarstvu vam je sve nepredvidivo i nikad ne znate šta vas očekuje u tim fabrikama pod otvorenim nebom.

Nekad ste pukovnik, a nekad pokojnik. Ali vrlo je važno iznova ulagati u proizvodnju i ne odustajati ukoliko se desi neka loša godina -  kaže ovaj čačanski voćar.

Procenjuje se da je iz Srbije za Hrvatsku ove godine otišlo oko 913 tona šljiva.

Tamo se prodaju po ceni od sedam do deset kuna, što je oko 112 do 160 dinara po kilogramu. Osim u svežem stanju uvoze se i osušene šljive, a upravo takav vid proizvodnje brojni srpski voćari prepoznali su kao izuzetno unosan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sale

  29. septembar 2020 | 18:46

  Ako sam dobro shvatio ukupan izvoz šljiva i Hrv. je manji od 400.000 €.

  1
  0

  Podelite komentar