• 0

Oktobarska malina sočna kao julska: Vladeta obrao plodove koji će završiti u soku i slatkom

Stručnjaci iz Instituta za voćarstvo u Čačku ističu da topli jesenji dani, bez mnogo padavina, pogoduju ponovnom cvetanju i rađanju maline, ali da to može uticati na rod sledeće godine

  • 0
Maline ponovo rodile kad im vreme nije: Požega

Foto: RINA

Iako je sezona za malinare završena pre skoro tri meseca, u voćnjaku Vladete Markovića u selu Velika Ježevica kod Požege, ponovo su se, krajem oktobra, zacrvenili plodovi.

Nije retkost da pojedine sorte maline rađaju kad su tokom jesenjih meseci temperature visoke, ali vrlo retko se to dešava sa sortom vilamet, što je kod Vladete slučaj.

- Na mladim, ove godine izniklim lastarima pojavili su se plodovi. Osim ovih, koji su spremni za berbu, ima i još dosta zelenih koji će uskoro biti zreli. O otkupu u jesen nema govora, jer su količine male, ali mi iz kuće ćemo to obrati i iskoristiti, kao i komšinice koje beru za slatko ili sok. Nema razlike u ukusu, sočne su kao one julske - kaže Vladeta.

Stručnjaci iz Instituta za voćarstvo u Čačku ističu da topli jesenji dani, bez mnogo padavina, pogoduju ponovnom cvetanju i rađanju maline, ali da to može uticati na rod sledeće godine.

- U mom malinjaku vilamet je rađao i prošle godine i strepeli smo za rod letos. Ipak, nije bilo nikakvih smetnji. Obeležavao sam lastare koji su rodili prošlog oktobra, a oni su ponovo rađali u junu i julu, što je odlično - navodi on.

Video: Malinari brinu za rod i radnu snagu: Nadaju se kompromisu oko cena

(Telegraf Biznis/Rina)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke