• 17
 ≫ 

Duvan iz Mačve beru nadničari sa juga Srbije: 2.300 nezaposlenih u obližnjem gradiću - neće

 ≫ 

Srpska prestonica duvanske proizvodnje broji 350 kuća

  • 17
Duvan

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures

Selo Uzveće u Mačvi je selo jedno od manjih u ovom kraju, ima nešto više od 350 kuća, ali je prestonica duvanske proizvodnje u Srbiji. Poljoprivrednici na sve manjim površinama seju pšenicu i kukuruz i svako četvrto domaćinstvo se posvetilo proizvodnji duvana. Ove godine su zasadili na 600 hektara, a pošto u selu nema sezonskih radnika, duvan su brali nadničari sa juga Srbije.

- Duvan se bere ručno od početka avgusta pa sve do ovih dana i bez sezonaca berba i sušenje ne bi mogli da se obave. U selu nema radne snage, malo je mladih i još manje onih koji hoće da rade, a domaćin sa 10 ili 15 hektara pod duvanom ne može da rizikuje kada je berba u pitanju - kažu u selu.

Zbog berbe duvana od jula do novembra ovo malo selu "okupira" više od 300 sezonskih radnika, od kojih oko 150 iz Preševa i Bujanovca. Oni u Mačvi zakupljuju prazne kuće i "pogađaju" posao sa domaćinima, a ne vraćaju dok posao ne završe.

Ekipe spretnih berača broje između pet i deset ljudi i plaćeni su po količini duvana koji za pet sati rada naberu. Uobičajena cena je 22.000 dinara za 320 kilograma, koliki je kapacitet manje sušare.

Aleksandar Firaunović je duvanom zasadio 15 hektara i sve su obrali berači iz Mačvanske Mitrovice koje poslednjih godina angažuje. On priča kako je berba izuzetno važan i samo naizgled jednostavan posao, pa se oslanja na iskusne radnike.

- Duvan može svako da bere, ali samo dobri berači onako kako treba i oni su najbitniji faktor u proizvodnji duvana. Od toga kako će se obaviti branje zavisi i proces sušenja listova duvana i na kraju kvalitet. Moraju da se beru samo zreli listovi i to određeni broj, ako se beru zelene liske to smanjuje kvalitet, a ramovi u koje se pakuje moraju da budu dobro napunjeni - kaže Firaunović.

Na duvanskim poljima u Mačvi ove godine je prvi put radio i jedan kombajn, ali pošto mašina ne može da bere donje liske, ne pakuje ih u ramove i ne ubacuje ih u sušaru, radna snaga je nezamenjiva.

- Ako narednih godina bude izraženiji problem angažovanja radnika u berbi, nabavka mašina za branje je neminovnost. To će, međutim, zahtevati i promenu tehnologije proizvodnje, od sadnje do sušenja - kaže Firaunović.

Uprkos velikim ulaganjima proizvodnja duvana je rentabilna, pa se sa povećanjem površina pod ovom kulturom uvećavaju i problemi sa radnom snagom. Zbog toga što od 2.300 nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u Bogatiću duvan neće da bere skoro niko čak ni među 1.100 nezaposlenih koji

nemaju kvalifikacije, "uvoz" sezonaca duvandžijama ostaje jedino rešenje.

Video: Deset atipičnih zanimanja za žene: Od kamiondžijke do detektivke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    25. oktobar 2020 | 18:56

    Mačva nije u Vojvodini

  • Aleks

    25. oktobar 2020 | 19:34

    Bogami sasvim sigurno nemaju ni najvise hektara zasadjeno idite u golubince i kukujevce pa se raspitajte koliko je tamo posadjeno hektara ipak su oni sampioni vojvodine Ipak problem radne snage je taj sto su mladi otisli u inostranstvo da rade pa zato dolaze ljudi sa juga

  • Vx

    25. oktobar 2020 | 19:03

    Neće da rade jer ko će sedeti po seoskim klupama i kafanama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>