• 1

Srpska viljamovka među 10 najboljih pića na svetu

Zlatne medalje osvojile su i druge srpske rakije

  • 1
Savez proizvođača rakije Srbije

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Rakija od kruške Nirvana koju proizvodi srpska destilerija Zarić proglašena je za jedno od 10 najboljih žestokih pića na svetu na takmičenju "Concours Mondial de Bruxelles Spirits Selection".

Priznanje je dodeljeno u konkurenciji 1.400 žestokih pića iz 84 zemlje sveta, koja su se u Briselu borila za srebrnu, zlatnu i veliku zlatnu medalju, objavljno je na portalu "Vino&fino".

Rakija Nirvana napravljena je od viljamovke, odležala je najmanje dve godine u prohromskim sudovima i zadržala je plemeniti i intenzivni ukus voća.

Zlatne medalje osvojile su i druge srpske rakije: kajsijevača destilerije "Hubert 1924" i rakija od malina Opsesija destilerije Zarić.

Dunjevača destilerije Stara Pesma osvojila je srebrnu medalju.

Najviše uzoraka ove godine poslato je iz Kine, čak 23 odsto. Za Kinom slede Francuska, Meksiko, Brazil i Italija. U poslatim pićima prednjači kineska rakija baidiu, za kojom slede rum i kašasa, brendi i džin.

Uzorke je ocenjivao panel od 60 sudija koji su ove godine, usled jako otežanih interkontinentalnih putovanja, uglavnom iz Evrope.

Ovo je spisak 10 najboljih žestokih pića na planeti, u izboru žirija uglednog takmičenja u Belgiji:

Francuski viski Bellevoye Noir – Les Bienheureux

Italijanska grapa La Gold – Roner Spa Distillery

Kalvados iz Pays d’Auge Château du Breuil VSOP – Château du Breuil

Rum sa Martinika JM XO – Héritiers Crašous de Médeuil SAS

Meksički Mezcal Toro Muerto – Personas de Personas de Ačión Totalmente Organizadas S.A. de C.V.

Srpska rakija od kruške Nirvana Zarić – Destilerija Zarić

Armanjak Janneau VSOP China Year of the Cow 2021 – Armagnac Janneau

Kašasa Cafundo da Serra Prata – Coop Familiar Agroindustrial Sul Catarinense – Cafundó Da Serra

Rum iz Gvadalupe Karukera Black Edition Alligator 45° – Marquisat de Sainte Marie SAS

Kineski baidiu (sauce aroma) Guohejiu Ren He – Guo He Shares.

Video: Recept za uspeh destilerije u šumadijskom selu - rakija sa ukusom zlata

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salvatore

    Svaka cast, ali prohromska rakija i rakija iz buerta hrasta, tresnje ili duda nikada ne mogu da budi iste i da se uporede.... Tako da Zaricu pocni u buradima od drveta da je drzis a ne u prohromu sto ti je jeftinije i da ne popije bure!? Sve najbolje!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke