• 0

Produžen rok za zamenu kaveza za koke nosilje: "Da nije došlo do izmene, proizvodnja bi opala 40%"

Prema Pravilniku o uslovima za dobrobit životinja, novi kavezi treba da imaju veću površinu, posebnu opremu za stajanje, veće hranilice i pojilice, drugačiji materijal na podu, nagib ne veći od 14 odsto

  • 0
Ovde je najveća razlika u cenama

Foto: Pixabay

Proizvođači konzumnih jaja do kraja 2023. godine mogu da zamene kaveze za koke nosilje tako da će, u vreme otežanih uslova poslovanja zbog pandemije, imati dovoljno vremena da se prilagode zakonodavstvu EU, ali i da za ovaj veliki posao koriste sredstva iz IPARD programa.

Produženje roka za tri godine rezultat je inicijative Grupacije za proizvodnju živinskog mesa i jaja Privredne komore Srbije, upućene resornom ministarstvu poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izmenilo je Pravilnik o uslovima za dobrobit životinja, čime je prvobitni rok za zamenu kaveza pomeren sa 1. januara 2021. na 31. decembar 2023.

- Da nije došlo do izmene Pravilnika, proizvodnja bi se smanjila za oko 40 procenata i verovatno bismo morali da se oslonimo na uvoz, dok bi mnogi proizvođači čak i odustali od proizvodnje jaja - rekao je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

Budimović je podsetio da je na predlog PKS, IPARD program omogućio proizvođačima konzumnih jaja da konkurišu za sredstva usmerena za nove, obogaćene, kavezne sisteme.

- Treba iskoristiti potencijal nacionalnih podsticaja i IPARD programa i početi sa realizacijom zamene običnih za obogaćene kaveze za koke nosilje, jer je pretpostavka da više neće biti odlaganja primene Pravilnika nakon 2023. godine - objasnio je predstavnik PKS.

Ističe da prema Pravilniku o uslovima za dobrobit životinja novi kavezi treba da imaju veću površinu, posebnu opremu za stajanje, veće hranilice i pojilice, drugačiji materijal na podu, nagib ne veći od 14 odsto.

Video: Crne kokoške najskuplje na tržištu: Cena im dostiže čak do 5.000 evra

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke