• 0

Kina odobrila uvoz dve vrste GMO kukuruza, ali će ga koristiti samo na ovaj način

Genetski modifikovani proizvodi česti su, i sada već prihvaćeni u brojnim zemljama

  • 0
kukuruz

Foto: Pixabay

Kina je odobrila uvoz dva genetski modifikovana soja kukuruza, zbog povećane potražnje za hranom za životinje.

Ova dva soja - MON87411 i MZIR098 - proizvode Bayer i Sygenta, i otporni su na insekte, a dobro podnose herbicide. Kina je odobrila uvoz u narednih pet godina, počevši od decembra 2020.

Do ove odluke je došlo zbog ogromnog skoka u uvozu kukuruza koji je podstakla činjenica da su se domaće svinje mnogo brže oporavile od svinjske kuge nego što je predviđano, piše Blumberg.

Ipak, nije bilo dovoljno ni što je vlada te zemlje iskoristila zalihe, a ni to što je proširila proizvodnju kukuruza, pa su se okrenuli GMO vrstama.

Genetski modifikovani proizvodi česti su, i sada već prihvaćeni u brojnim zemljama, koje su poznate kao proizvođači kukuruza, pa je tako veliki deo ovih useva u SAD, Brazilu, Argentini uzgojen iz GMO semena.

Upotreba GMO je i dalje ograničena u pojedinim državama zbog velike zabrinutosti vezane za to kako ovi proizvodi utiču na zdravlje ljudi, ali i na životnu sredinu.

Upravo zbog toga, Kina dozvoljava uvoz GMO kukuruza samo za preradu i zabranjuje korišćenje semena.

Video: Zbog čega će skraćenica GMO uskoro biti najvažnija u Srbiji?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke