Sprža, belmuž, ajvar, malina: Mapa proizvoda koji su zaštitni znak Srbije, šta je iz vašeg kraja?

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pripremilo je dva kataloga proizvoda sa oznakama geografskog porekla.
Reč je o katalogu "Autentična Srbija", o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom i "Vinsko blago Srbije" o vinima sa zaštićenom oznakom geografskog porekla.
Pripremljeni su u okviru Tvining projekta "Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda".
- Srbija ima ogroman potencijal u ovom segmentu, jer je zemlja klimatskih i geografskih različitosti, bogate kulture i tradicije. Upravo iz tih razloga sistem zaštite oznaka geografskog porekla predstavlja jedan od najboljih alata za brendiranje hrane i pića. Takve oznake, istaknute na ambalaži, daju ekskluzivnost proizvodu i upućuju kupca na određeni region ili mesto, kao i na sve specifičnosti koje taj proizvod poseduje - navedeno je na sajtu.
Među više od 40 proizvoda koji su dobili oznaku geografskog porekla najviše je sireva i sušenih i dimljenih proizvoda od mesa, zatim nekoliko vrsta meda, povrće, voće, riba...

Ariljska malina
Brdsko planinski predeli Ariljskog malinogorja, specifični klimatski uslovi, odabrani sortiment, poseban metod gajenja i ručna berba, Ariljskoj malini daju poseban kvalitet koji se ogleda u izraženom ukusu, mirisu, boji i aromi.
Ariljska malina ima kupast oblik, crvene je boje sa rasponom nijansi od svetle do tamno crvene i čvrstog mesa. Izbalansiran odnos šećera i kiselina, uz značajno prisustvo aromatičnih materija, daju joj izražen i harmoničan, slatko nakiseo ukus. Bogata je mineralima i vitaminima, posebno antioksidansima i elaginskom kiselinom.
Vrbički beli luk
Ovaj luk se više od 2veka uzgaja na severu Banata, u selu Vrbica. Sadi se ručno, a za sadnju se koristi autohtona sorta prolećnog belog luka. Glavica luka ima sferičan oblik sa karakterističnim spiralnim rasporedom čenova. Zahvaljujući pogodnom sastavu zemljišta i mikroklimatu, sadrži dosta eteričnih ulja koja mu daju intezivan miris i aromu i oštar, ljut ukus.

Sjenička jagnjetina
Na Sjeničko-pešterskoj visoravni i nadmorskoj visini od 1.150 metara, u posebnim klimatskim uslovima, gaji se autohtona rasa ovaca, Sjenička ovca. Od maja pa do pojave prvih snegova, ovce se sele na katune gde se slobodno kreću i napasaju na nepreglednim pešterskim pašnjacima. Meso tako uzgajane jagnjadi ima izuzetan kvalitet i posebnu hranljivu vrednost.
Kladovski kavijar
Davne 1920. godine od ikre morune, jesetre, pastruge i kečige, ulovljene u Dunavu na potezu današnje akumulacije Đerdapa 1 i 2, počeo je da se proizvodi jedan od najboljih kavijara u svetu, Kladovski kavijar. Zbog ikre u punom stadijumu zrelosti i jedinstvene suve metode prerade bez kontakta sa vodom, nema miris ribe, ukus mu je bez gorčine i prijatno slan, a boja crna sa bisernim sjajem.
Leskovačka sprža
Za proizvodnju Leskovačke sprže upotrebljava se meso i masno tkivo svinja sa područja Jablaničkog okruga, koje se, posebno u brdskoplaninskom delu, hrane korenjem, biljem i šumskim plodovima, što mesu i sprži daje poseban kvalitet. Za karakterističnu vlaknastu strukturu sa upletenim komadićima mesa i zlatno-žutu do bakarnu boju, zaslužno je umeće ljudi ovog kraja da procene trenutak završetka svake faze proizvodnje, počev od topljenja sirovine u otvorenim kazanima do upržavanja i soljenja.

Somborski sir
U istorijskim spisima se prvi put spominje 1748. godine. Proizvodi se od sirovog kravljeg mleka, načinom koji se generacijama čuva u porodici. Prepoznatljivog je izgleda, sa korom zrelog sira koja kao klobuk pečurke prekriva kačicu. Autohtone bakterije mlečne kiseline iz ambijenta, prenete u mleko, daju mu karakterističan ukus.
Sremski kulen
U Sremu, plodnoj ravnici između dve reke, Dunava na severu i donjeg toka Save na jugu, proizvodi se
Sremski kulen, koji predstavlja tradiciju ovog kraja. Tajna Sremskog kulena je u kvalitetnoj sirovini i umeću majstora koji ga prave. Ova suva fermentisana kobasica tradicionalno se proizvodi od usitnjenih najkvalitetnijih komada mesa i čvrstog masnog tkiva svinja uzgajanih na području Srema, uz dodatak soli i ljute crvene začinske paprike. Sušenje i zrenje kulena traje najmanje 5 meseci.
Rtanjski čaj
U istočnoj Srbiji, na planini Rtanj, raste biljka čubar (Satureja montana), koja poseduje lekovita svojstva i čiji se osušeni i usitnjeni nadzemni delovi u cvatu koriste za proizvodnju Rtanjskog čaja. Važan je momenat kada je biljka u punom cvatu i kada ima najviše etarskog ulja, taninskih i gorkih materija, zbog čega
se koristi u narodnoj medicini.
Homoljski med
Homolje je geografska oblast u istočnoj Srbiji koja je sa svih strana oivičena planinskim vencima i bogata
šumama i pašnjacima sa preko 80 vrsta medonosnih i lekovitih biljaka, što predstavlja kvalitetnu pašu za proizvodnju Homoljskog meda. Ovaj cvetni med se vrca jednom do dva puta godišnje i meša tako da sadržido 50% bagremovog i više od 50% livadskog meda, kako bi se dobila cvetna aroma i mirisna nota homoljske flore, što je specifičnost ovog meda.
Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu
(Telegraf Biznis)
Video: Veliko interesovanje građana za turističke vaučere koje daje Pošta Srbije
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Zoran
Sta je interesantno iz moga kraja. Nezaposlenost, glad i beda.
Podelite komentar
Dorcolac
Ambrozija
Podelite komentar
Filip
Pirotska peglana kobasica i Babusnicka vurda.
Podelite komentar