• 22

Otrovan susam bio u Srbiji u decembru! Šta rade trgovci trenutno, povlače li robu?

, Telegraf Biznis

"Sa pojavom ove teme od svih naših dobavljača aktivno zahtevamo da proveravaju nivo prisustva ove supstance, kao i da te analize u svakom trenutku poseduju", kažu za naš portal

 • 22
Susam seme

Foto: Shutterstock

Kontaminirano seme susama, koje je stiglo u većinu evropskih zemalja, i u Srbiji je izgleda, prisutno već neko vreme.  U susamu koji je iz Indije poslat za Evropu prošlog septembra otkriven je veoma visok nivo etilen-oksida. Nivo tog kancerogenog pesticida u nekim slučajevima bio je čak hiljadu puta viši od maksimalno dozvoljenog.

Zbog toga je, kako je Telegraf Biznis prvi objavio, susam iz Indije vraćene sa srpske granice. Međutim, nešto ranije, tačnije u decembru, sa naših polica povučen je i jedan proizvod koji je sadržao susam, upravo zbog spornog jedinjenja. 

Kako su za naš portal rekli u resornom ministarstvu, granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinjeIzmeđu ostalog susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida.

Delez Srbija je je potom iz svih maloprodajnih objekata povukla proizvod privatne robne marke Premia susam seme od 100g, proizvođača Moravka Pro potvrđeno je za Telegraf Biznis.

Kako su nam rekli u resornom ministarstvu, nadležna poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija radi redovan nadzor i kontrolu hrane na svim pošiljkama koje ulaze u Srbiju, i stavljaju se u promet. Kada je reč o susamu iz Indije, posle obaveštenja iz EU, pojačana je kontrola zrna susama i proizvoda na etilen-oksid.

U Srbiji inače postoje dva velika uvoznika susama. Susam sadrže razni proizvodi, čokoladice, slana i slatka jela, hleb, a te pojačane analize su skupe. Zbog toga, nije isključeno da su ga mnogi potrošači već pojeli. Pitanje je i da li ga još ima na policama u drugim trgovinskim lancima, od drugih proizvođača. 

Da je to pitanje na mestu, govori i podatak da je Lidl još krajem prošle godine već povukao proizvod sa svojih polica a koji je, pogađate, sadržao susam. O tome je Telegraf Biznis takođe prvi pisao. 

- Kao kompanija kojoj su potrebe i interesi potrošača jedan od prioriteta u svakodnevnom poslovanju, Lidl u okviru Sektora za kontrolu kvaliteta, redovno kontroliše ispravnost svojih proizvoda, pa tako i pristustvo etilen oksida - rekli su u kompaniji Lidl Srbija za Telegraf Biznis. 

Prema njihovim rečima, analize se vrše u Srbiji, ali i u inostranstvu.

- Osim toga, sa pojavom ove teme od svih naših dobavljača aktivno zahtevamo da proveravaju nivo prisustva ove supstance, kao i da te analize u svakom trenutku poseduju - navode nam iz Lidla.

Ukoliko se desi da neki od proizvoda ne ispunjava zakonom određene karakteristike, kompanija Lidl Srbija vrši javni opoziv datog proizvoda te se on više ne može naći na policama.

Poslednja takva situacija se desila kada je pre nešto više od mesec dana, što smo već napomenuli, a to je kada je u proizvodu "1001 delights susam pasta" proizvođača WEIAND Gmbh, pronađena neodgovarajuća količina ovog jedinjenja.

- Proizvod smo povukli, a potrošače koji su je kupili, pozvali da isti proizvod vrate u bilo koju prodavnicu u kojoj su i bez računa mogli da ostvare povrat novca. O tome je javnost bila blagovremeno obaveštena - podsećaju iz Lidla.

Osim trgovisnkih lanaca, i  uvoznici su odgovorni prilikom prometa hrane da kod bilo kakve neusaglašenosti sa zakonom o bezbednosti hrane i sa podzakonskim aktima – reaguju i da sami povuku sa rafova svoje proizvode i o tome obaveste potrošače.

otrovna pasta

Teglica paste koja više nije u prodaji/Foto: Telegraf.rs

Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi, jer je etilen oksid razvrstan kao kancerogena i reproduktivno toksična stvar, a osim toga, nije odobren za upotrebu u sredstvima za zaštitu biljaka.

U Hrvatskoj su inspektori hrane pozvali na povlačenje sa tržišta svih proizvoda koje sadrže sporni susam.

Inače je poznato da susama ima gotovo svuda, barem u tragovima, kao i kikirikija. Naročito ga ima u krekerima, raznim drugim grickalicama, namazima za hleb, u smesi za hleb.

 

Šta je etilen oksid?

Etilen oksid je organsko jedinjenje koje se u Srbiji koristi za sterilizaciju medicinske opreme. U Indiji je etilen-oksid korišćen protiv salmonele u skladištima. Dok se kod nas ne koristi u poljoprivredi.

Jedinjenje se još koristi i u tekstilnoj proizvodnji i kao sirovina u hemijskoj industriji.

 

Povučeno 35 tona

Poljoprivredna inspekcija i fitosanitarna inspekcija sprečile su do sada ulazak 35 tona susama sa mogućim povišenim prisustvom etilen oksida, dok se trenutno povlači još skoro 20 tona susama koji je u prometu, rečeno je za Telegraf Biznis u resornom ministarstvu.

Građani ne bi trebalo da imaju bojazni, napomenuto je, kada je reč o hrani koja se trenutno nalazi na rafovima.

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Predrag

  4. februar 2021 | 22:51

  Za ovo treba neko da robija. Da li je uvoznik znao da je susam otrovan, kupio ga po jeftinijoj ceni i svesno trovao potrošače ili su službe kontrole zažmurile na jedno oko. Sve dok ne bude neko robijao, dok vlast ne rasturi uvozničku bandu koja truje građane decenijama, mi ćemo jesti govna.

  31
  1

  Podelite komentar

 • dejan

  4. februar 2021 | 19:08

  Kako je uopste uspeo da udje u Srbiju ,Znaci sve moze da udje bilo sta

  30
  2

  Podelite komentar

 • dejan

  4. februar 2021 | 19:08

  Sta radi carina i inspektori sta trgovac zna

  18
  2

  Podelite komentar