• 2

Ko kupi ovo cveće za Dan zaljubljenih, mora da je nešto gadno zabrljao: Ovo je 5 najskupljih cvetova

Deo tog cveća stvorila je sama priroda, dok je deo plod rada odgajivača

  • 2
devojka, cveće, snovi, sanjarenje Foto: Pixabay

U susret danu zaljubljenih, a posle i 8. martu, cvećare, koje baš i nisu imale mnogo posla tokom pandemije, spremno trljaju ruke. Cveće je spremno i buketi samo čekaju da budu kupljeni.

Cveće nikada nije jeftino, ali neko je ipak znatno skuplje od ostalih. I dok se u skupo cveće ubrajaju posebne sorte ruža i tulipana, najčešće veštački obojene, gardenija, ili đurđevak, čija cena po komadu ide od 20 do 50 dolara, postoji i ultra skupo cveće o kom 99,9 odsto ljudi na planeti i ne razmišlja kada planira poklon da dan ljubavi.

Deo tog cveća stvorila je sama priroda, dok je deo plod rada odgajivača, pa čak i jednostavno rezultat veštačke boje.

Iako tokom prošle godine cvećare širom sveta nisu imale mnogo posla zbog izostanka slavlja, proizvođači cveća u Turskoj kažu da su ove godine zabeležili povećanu tražnju za cvećem. Oni su, naime, izvezli uoči 14. februara - Dana zaljubljenih, 70 miliona cvetova u 22 zemlje, ukupne vrednosti oko 7 miliona dolara.

U nastavku vam predstavljamo najskuplje cveće na svetu.

Ruža Julija - 2,3 milliona dolara komad

Julija je najskuplja ruža ikada uzgojena, a stvorio je David Ostin. Stvorena je 2005. godine, a ime je dobila po najvećoj Šekspirovoj junakinji. Njemu je za ovu sortu trebalo 15 godina, a u njeno kreiranje uložio je 5 miliona dolara. Njegova ruža se i smatra jednom od najskupljih.

Orhideja Shenzhen Nongke - 210.000 dolara komad

Ova orhidja nije rezultat nevidljivih sila prirode. Nju je stvorio čovek, a ime je dobila po Shenzhen Nongke univerzitetu gde su je kreirali kineski poljoprivredni naučnici. Ova retka biljka je skupa zato špo cveta na svakih pet godina, a na jednoj aukciji je prodata za 210.000 dolara.

Zlato Kinabalua - 5.000 dolara komad

Ova "kraljevska orhideja" je retka i ugrožena vrsta, a potrebno joj je 15 godina da se uzgoji i da procveta. Ona raste samo na jednom mestu, na vidini od 900 metara, a u pitanju je nacionalni parku Kinabalua u Maleziji.

Zlato Kinabalua cvet Foto: Youtube/My green pets

Njen dom dugo se krio, da bi je zaštitili nakon velike popularnosti koju je stekla. Ipak, vremenom je otkriveno odakle potiče, pa je brzo postala meta lopova i krijumčara. Ljubitelji orhideja je veoma cene, pa na crnom tržištu dostiže cenu od 5.000 dolara.

Kadupul - 4.000 dolara komad

Mnogi će reći da je ovo u stvari najskuplji cvet na svetu, odnosno da nema cenu, jer ovaj kaktus cveta izuzetno retko, isključivo tokom noći i uvene pre zore, pa mnogi vrhunac njegovog života i propuste. Kratak životni vek čini ovaj cvet praktično neprocenjivim. Poreklom je iz južnog Meksika i Južne Amerike, a u slučaju da se ubere umire istog trenutka.

Kadpul cvet Foto: Youtube/kadupul Tree

Medinila - 700 dolara komad

Delikatan, lep i veoma skup cvet raste u tropima Afrike, Azije, kao i na ostrvima Tihog okeana.

Moderni baštovani pokušavaju da uzgoje medinilu širom sveta, međutim, cvet je vrlo čudan i zahteva strogo određenu vlagu i temperaturu. Grančican ovog egzotičnog cveća koštaće oko 700 dolara.

Video: Koje cveće najbolje odbija insekte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>