• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Azijska "Biljka besmrtnosti" ide od 500 do 1.000 dinara: Možete je naći i u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jiaogulan ili Biljka besmrtnosti, spada u lekovite biljke čiji su listovi jestivi i imaju ukus krastavca

  • 0
sajam hortikulture Kolaž: Telegraf/Privatna arhiva

Sobne biljke, aromatično i lekovito bilje, sezonski zimzeleni program ali i jedna neobična biljka za koju možda do sada niste čuli. Posetili smo 29. Međunarodni sajam hortikulture, a posebnu pažnju privukao nam je rasadnik gde se prodaje azijska "Biljka besmrtnosti".

Jiaogulan ili Biljka besmrtnosti, spada u lekovite biljke čiji su listovi jestivi i imaju ukus krastavca. Kažu da ova biljka daje dugovečnost jer je puna vitamina, minerala i aminokiselina, poručuje Sandra sa štanda za Telegraf Biznis. Cena joj se kreće od 500 za manje do 1.000 dinara za one veće, a moguće ju je poručiti putem brze pošte.

Kako nam dalje pojašnjava, naš narod ipak najviše voli muškatle.

- Mnogima su možda postale dosadne ali traju. Stižu nove generacije cveća i ljudi ih kupuju, ali na kraju muškatle imaju istrajnost. To je ono što se voli. Ona neumorno cveta. Ako joj malo pevate i negujete je ona će zaista to i da vam vrati - rekla je naša sagovornica.

- Čini mi se kao da mladi nisu zainteresovani za sve ovo i veoma ih je teško zaiteresovati - primetila je Sandra.

Dodala je i da bi volela da vidi programe koji će više angažovati decu i dati im priliku da se opoznaju ne samo sa ovim poslom nego i sa raznim biljkama. Žao joj je što se često biljke koje se ne prodaju bacaju a mogle bi da se poklone ili da se okupe deca i posade ih u svojim domovima ili vaspitno obrazovnim ustanovama.

Drugi su nam rekli da su sve biljke tražene i da se prodaju u zavisnosti od ukusa i potreba kupca.

Kaktusi na sve strane

Male biljke koje se obično drže u kući poput malenih kaktusa i raznih vrsta čuvarkuća ima skoro na svakom štandu. Cene se kreću od 200 do 500 dinara za one najveće i izbor je zaista veliki.

Primećuje se da su ove biljkice gajene sa puno pažnje, a ljubazni prodavci nude pomoć i savete za dalju brigu o njima.

Cene kvalitetnih keramičkih posude za uzgajenje cveća se kreću od 500  do 3.000 dinara a najveći ćup od preko jednog metra visine se prodaje za 25.000 dinara.

Sa prolećem i lepim vremenom počelo je i sređivanje bašti i terasa te su sezonske cvetnice veoma tražene. Za dvorišta se biraju i zimelene biljke koje se kombinuju sa sezonskim.

Na Sajmu možete pronaći i baštenski alat, ukrasne saksije, oprema za dvorišta, sisteme zalivanja i rasvetu

Pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je i jedan od najaktivnijih učesnika i motivatora ovog događaja.

Sajam hortikulture traje još danas do 16 časova, a lepo vreme iskoristite da po veoma povoljnim cenama kupite prolećno smilje ili dodate lavandu na svoju terasu taman pre leta, a u slučaju da nemate posebnu inspiraciju preporučujemo upornu i dobru muškatlu kojom su još i naše bake ukrašavale svoje prozore.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>