• 17

Uložiš 13, dobiješ 10 dinara: Kako je propao nekada isplativ biznis sa krompirom?

Krompira će sigurno imati za sopstvene potrebe, ali ko će hteti da ga prodaje?

  • 17
Krompir

Foto: Pixabay

Prethodne godine proizvođači krompira bili su zadovoljni cenom, a ove godine mnogi neće uspeti da pokriju ni troškove proizvodnje. Neke nevladine organizacije pokrenule su akciju koja bi podstakla prodaju, ali će se u rešavanje problema uključiti i Ministarstvo poljoprivrede.

Iako je cena krompira bila niska, mnogi nisu uspeli da prodaju ni minimalne količine. Neki proizvođači smatraju da je razlog veći uvoz tog povrća.

Proizvođači krompira iz brdsko-planinskih krajeva Zapadne Srbije tvrde da se razlika u kvalitetu najbolje uočava na poprečnom preseku njihovog i krompira koji je iz uvoza.

- I mi mnogo manje koristimo hemijskih sredstava za zaštitu tog krompira. I kvalitet tog krompira nikada ne može nijedan drugi krompir da se meri sa kvalitetom našeg brdsko-planinskog - ukazuje Ilija Mirosavić iz Tabanovića kod Požege, a prenosi RTS.

U pomoć stižu i nevladine organizacije i urdruženja.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović navodi da se pregovara sa velikim ritejlovima i drugim korisnicima ove robe.

- Nemojte zaboraviti da mi imamo studentske centre, da mi imamo bolnice, koji su svi konzumenti toga - dodaje Nedimović.

U akciju prodaje uključila se i fejsbuk grupa iz Kragujevca, ali proizvođači smatraju da su rešenje mere koje primenjuju pojedine zemlje EU.

krofne od krompira jelo krompir hrana

Foto: Shutterstock

Zbog toga će setva u aprilu biti drastično umanjena. Krompira će sigurno imati za sopstvene potrebe, ali će malo ko odlučiti da u proizvodnju uloži 13, a dobije deset dinara za kilogram, jer tu nema nikakve logike.

Nedimović je naveo da je prema zvaničnim podacima 2019. godine na srpskom tržištu bilo 96 odsto domaćeg krompira, a svega četiri odsto uvoznog.

- Prošle godine u septembru imali smo dobru cenu i potražnju od strane ruskog tržišta od 25 dinara po kilogramu, što je bila niža cena nego 2019, i verovatno su mnogi pomislili da će kasnije docći do rasta cena. Desio se obrnuti slučaj. Zbog toga što ne rade hoteli, restorani, nema proslava, a to su glavni rezervoari koji upijaju u sebe ovu vrstu poljoprivrednog proizvoda - objasnio je Nedimović.

Dodao je da ministarstvo pomaže proizvođačima na prostoru Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Prijepolja.

- Moram da kažem da smo imali jednu čudnu situaciju. Pre nekoliko dana zvali su nas iz Prijepolja, mi smo obezbedili kamione, kupce, sve po ceni od 13 dinara. Kad smo im došli, ljudi su rekli da neće da prodaju, čekaju bolju cenu. E, ja tu ne mogu ništa. Za sve ostale stvari gde neko hoće da proda, tu možemo bez ikakvih problema da rešimo stvar. Za sada spram zahteva. Ne možemo mi verovatno znati za svaki poijedinačni zathev, ali ko nam se javi, mi nastojimo da pomognemo - naglasio je ministar poljoprivrede.

Video: Nikako ne bacajte krompir: Možda i vi od njega napravite Rubikovu kocku

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    Sta je tu cudno pa ovo je zlatno doba sve je profitabilno i od svega se jako zaradjuje.....Politicari te vode u provaliju a ubedjuju te da ides u bolji zivot, to je danasnja politika Srbije i ovih trenutnih na vlasti.

  • Драгиша

    Па шта се буне. Замисли уложиш 13 а добијеш 3. Тек то би било исплативо.

  • Lord

    Nedimovic je zalutao u poljoprivredu,nema pojma o tome...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke