• 12

Prvi put za poslednjih 15 godina: Propadaju tegle zimnice, naše povrće uzalud čeka kupce

, Telegraf Biznis

Zbog korone čuvena zimnica iz Koceljeve nije prodata

  • 12
Zimnica iz Koceljeve

Foto: Privatna arhiva

Povrtari iz koceljevačkog kraja, poznatog po kvalitetnoj zimnici koju domaćice pripremaju po starim recepturama, prvi put za poslednjih 15 godina nisu uspeli da prodaju oko 20.000 tegli koju su jesenas pripremili za tržište. Zbog epidemije korona virusa, između 10 i 15 odsto prerađenog voća i povrća u magacinima i dalje čeka kupca.

- Ovo se nikada do sada nije dogodilo da u martu u magacinu imamo još oko 500 tegli. Jesenas smo proizveli i preradili više od 10 tona povrća, najviše paprike, paradajza i krastavaca i pripremili 3.500 tegli. Planulo je 600 tegli ajvara, prodali smo i naš specijalitet papriku somborku punjenu sa sirom u maslinovom ulju sa mediteranskim začinima, koji jedini pripremamo, ali je od preostalih proizvoda ostalo svega po malo. Sve je pasterizovano i može da stoji tri godine, ali nismo navikli da imamo zalihe u martu - kaže domaćica Slavica Mitrović.

Slavica je, kao i drugi povrtari zimnicu godinama prodavala na Festivalu zimnice koji se od 2008. godine organizuje u Koceljevi. Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji u septembru okupi se više od 20.000 gostiju i vredne domaćice su uspevale da prodaju sve do poslednje tegle. Zbog epidemije korona virusa prošle jeseni sajam nije organizovan, pa su se proizvođači snalazili prodajući zimnicu  preko interneta, na sajtovima on-line pijace ili preko sopstvenih stranica na društvenim mrežama.

- Brzom  poštom smo slali robu našim starim kupcima, bilo je dosta i novih koji su poručivali po preporuci, ali to ne može da se poredi  kad kupci dođu na sajam. Niko od ovdašnjih proizvođača tada ne iznese manje od 1.000 tegli i za dva dana se sve rasproda. Eventualno nešto malo se prodaje još u oktobru na sajmovima u Valjevu i Lazarevcu - dodaje Slavica.

Gazdinstvo Mitrović uzgaja povrće na pola hektara, od kojih je 20 ari pod plastenicima. Slavica ponosno kaže kako je sve sa njihovog imanja - od semenke do gotovog proizvoda. U svakoj tegli koju pripreme su veliki trud i rad - od zimske proizvodnje rasada, sadnje biljaka u proleće do berbe i prerade od maja do septembra kada se ukućani ne odvajaju od šporeta. Velika su i novčana ulaganja, pre svega u obradu zemljišta, navodnjavanje i negu i zaštitu biljaka.

Zbog neizvesnosti oko plasmana zimnice ove jeseni, jer je teško predvideti da li će Festival zimnice biti održan, Mitrovići su odlučili da smanje površinu pod povrćem, pa su na nekoliko ari jesenas zasadili više sorti voćaka. Ova vredna i iskusna žena smatra da će isto učiniti i veliki broj drugih proizvođača, pre svih starije domaćice.

- Zbog korone ćemo se, verovatno, ove godine vratiti u prošlost kada smo prodavali oko 70 odsto povrća prodavali na njivi, a ostalo prerađivali. Kada stignu prvi paradajz i paprika cene su dobre i mnogi će ih prodati kao sirovinu, pa će  za zimnicu ostati mnogo manje - zaključuje Slavica.

Video: Zimnica leti, što da ne! Da li biste probali ovaj sladoled?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • љиљана

    У пола цене, па ће се продати. Боље продати него бацити.

  • Aleksandar

    Ceo svet pogodjen virusom svi u probleemu a eto oni "nisu navikli" da im ostane neprodate robe,i pazi resenja u delu zemljista zasadili su vocke, pa vockama treba minimum 3 godine da pocnu da radjaju.

  • Hriscanka

    Precenili ste robu. Spustite cene i prodajte. Necete valjda kao neki bacati hranu,jer je to od Boga greota. Ni mrvicu hleba ne dacam a ne meso,jelo,....nikada

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke