Počinje berba špargli: Opet zovu sezonce s našeg podneblja, plata 2.500 evra
U Nemačkoj uskoro počinje sezona špargla. Većina sezonskih radnika na poljima dolazi s istoka Evrope. Oni u doba pandemije žive i rade po strogim higijenskim propisima. Na imanju Hensgens u Selfkantu, mestu u blizini njemačko-holandske granice, još uvek vlada zatišje. Vetar se „igra“ s crnom folijom koja je razvučena i pričvršćena preko zemlje u kojoj rastu špargle. A odmah pored su polja s jagodama, takođe su i one prekrivene zbog zaštite od mraza. Folija se presijava i kada se gleda iz daljine, deluje pomalo kao da su polja u stvari nepregledno vodeno prostranstvo.
Nekoliko je radnika ispred imanja, radovi su u toku.
- Ovde trenutno imamo samo 15 ljudi - kaže Kris Hensgens, „ali u špici sezone ovde bude i po 150 radnika“.
Zavisno od uslova, berba počinje krajem marta. A onda kreće sezona jagoda, pa borovnice, luk, šećerna repa, pšenice i kukuruza, piše DW.
Za poljoprivrednike je ovo već druga sezona u pandemiji. Iako su se ovaj put dobro pripremili, ipak su, kaže Chris, „malo nervozni“ zbog predstojeće sezone.
- Ove godine možda malo više znamo šta možemo očekivati - oprezan je ovaj 32-godišnji farmer. - Prošle godine nismo znali ništa. Selfkant je u okrugu Heinsberg, a to je bilo prvo žarište korone u Nemačkoj. Nakon što je izbila epidemija, troje od deset sezonskih radnika koji su u to vreme već bili na farmi odmah su seli u automobil i vratili se kući, u Rumuniju.“ Nakon toga je uveden lockdown, pa sezonski radnici više nisu mogli ni doći u Nemačku. Kasnije se i to promenilo, farmerima je bilo dozvoljeno da dovedu radnike, i to o svom trošku. Porodicu Hensgens su karte za radnike koštale 10.000 evra.
Slično je i na ostalim farmama.
Pun pansion pridržavanje strogih higijenskih pravila je logistički izazov za sve na farmi. U svakoj kući u kojoj stanuju sezonski radnici nalaze se četverokrevetne sobe, zajednička kuhinja, dnevni boravak i sanitarni čvorovi. Ali u njih se sada može smestiti samo jedan deo radnika, najviše dvoje po sobi. Za ostale su iznajmljeni kontejneri s dodatnim sanitarnim prostorijama. To košta 30.000 evra. Još 9.000 evra mora da se plati osoblju za čišcćenje koje redovno dezinfekuje toalete, hodnike i kuhinje.
Dolazak samo uz negativni test
I ove godine radnici bi trebalo da budu podeljeni u grupe, odnosno grupe koje rade i žive zajedno, i međusobno se ne mešaju. Pojedine grupe odlaze i vraćaju se s polja po određenom rasporedu, a na putevima kojima se kreću, odnosno u hodnicima postavljene su prepreke kako ne bi došli u kontakt. Takođe, radnici prilikom ulaska u Nemačku moraju da prikažu negativan test na koronu, a nekoliko dana kasnije ponovno se testiraju na farmi.
Kada se prošle godine na plantažama jagoda u Bavarskoj pojavila korona, i u Selfkantu su testirali sve radnike. To ih je koštalo 7.000 evra.
Uslovi rada
Odluku Ministarstva podržava i Sindikat radnika zaposlenih u sektoru građevinarstva, poljoprivrede i zaštite okoline. Oni zahtevaju da sezonski radnici u poljoprivredi budu zaposleni od prvog dana, i da moraju da uplaćuju doprinose za socijalno osiguranje. Veliki broj od oko 350.000 sezonskih radnika u poljoprivredi širom Nemačke angažovan je pod lošim uslovima.
Sindikat naglašava da su posebno istočnoevropski radnici suočeni s „nepodnošljivim uslovima“, da često moraju da rade i po 13 sati dnevno te da primaju „loše plate”.
Na farmi špargli radni dan traje između osam i devet sati, a plaćeni su po (zakonom propisanom) minimalcu od 9,50 evra na sat, plus. Radnik od toga plaća 200 evra za povratnu kartu kući, a za smeštaj još devet evra dnevno.
- Zavisno od učinka, naši ljudi mogu mesečno zaraditi i do 2.500 evra - kaže Arne Hensgens.
- Obično se kaže da svako može brati jagode. Ali to nije istina. Kod nas dolaze ljudi koji to stvarno znaju da rade i mi puno toga preduzimamo kako bi ih doveli ovamo, a i kako bismo ih ovde zadržali -
Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?
(Telegraf Biznis)
Video: Srbija sutra dobija 30 novih kilometara autoputa od Koševa do Vrnjačke Banje
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Probao
Bio 2009, probao i nedaj boze nikome. Po kisi vetru, subotom i nedeljom, kopas rukom zemlju 15cm duboko pa odseces. Zenama su odpadali nokti na prstima. Ukratko-robijaski posao!
Podelite komentar
nibrS
To su samo navlakuše i priče za naivne... Prošle godine su u Austriji zatekli kod nekoliko njihovih farmera i do dvadeset radnika u jednoj maloj prostoriji, sa jednim toaletom i jednim tušem a sve zajedno u nenormalnom higijenskom stanju. Od slika mi se je povraćalo... Uslovi za rad nisu dostojni čovjeka a plaćanje mizerno (3,5 eura po satu) i na kraju nisi siguran da ćeš pare dobiti... Kome i kako da se žališ... Možda nije svuda isto ali treba biti oprezan...
Podelite komentar
Željko
I u Hrvatskoj u Dalmaciji isto traže ko će da bere špargle divlje ( oni kažu šparoge) samo ima jedan problem područje je nastanjeno zmijama jer ljudi uglavnom nema i ima mina iz prethodnog rata
Podelite komentar