• 10

Kralj mesa je "srpski Bil Gejts": Ko su najveći vlasnici poljoprivrednog zemljišta?

Najskuplje oranice su u Južnobačkom okrugu, gde su cene išle i do 31.000 evra za hektar

  • 10
njiva

Foto: Unsplash

Novosadski biznismen Petar Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa i grupacije koja ima više od 70 preduzeća, prema informacijama Agrosmarta stigao je do 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a od toga u vlasništvu ima 28.000 hektara.

Na vest u svetskim medijima da je osnivač Majkrosofta Bil Gejts najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD sa posedom od 100.000 hektara, Agrosmart je danas objavio najnovije podatke o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem u Srbiji, po kojima je Matijević „srpski Bil Gejts“.

Iza Matijevića, ako se gledaju ukupne površine koje se obrađuju, više nije Miodrag Kostić. Drugo mesto zauzeo je Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije Almeks iz Pančeva, koji obrađuje oko 20.000 hektara, od čega polovinu zakupljuje, a polovine je vlasnik.

Na sajtu Almeksa nalazi se podatak da poseduje sedam imanja u Vojvodini sa osam farmi i da obrađuje 17.000 hektara, međutim, u svetu agrobiznisa zna se da je Aleksa premašio te površine.

Sledeća kompanija po broju hektara koje obrađuje je Al Dahra koja je 2018. godine kupila imovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) i u tom paketu blizu 17.000 hektara oranica. Al Dahra poseduje i voćnjak na Fruškoj gori, u opštini Irig.

Njeno je preduzeće Rudnap koje, prema podacima sa sajta ove kompanije ima zasađeno voće na 130 hektara, a prema brošurama koje je izdavala Al Dahra plan je bio proširenje na 500 hektara.

Petar Matijević, novi beograd

Petar Matijević nedavno nam je govorio o placu na Novom Beogradu oji je pazario/Foto: Promo, Milena Đorđević

Cene poljoprivrednog zemljišta su stabilne

 

Na četvrtom mestu je Miodrag Kostić i njegova MK grupa, jer je u međuvremenu prodao nekoliko imanja. Sa nekadašnjih oko 25.000 hektara, od čega je u vlasništvu imao oko 17.000, sada ima oko 15.000 hektara.

Iza Kostića je vlasnik Delte, Miroslav Mišković sa oko 13.000 hektara koliko ukupno obrađuje, a od čega gazduje na oko 10.000.

Uz rame Miškoviću sada je Krsta Ćorić, vlasnik Ćorić agrara iz Bašaida. On upravlja sa oko 12.000 hektara, od čega polovinu uzima u zakup. Ova firma u početku se bavila prodajom poljoprivredne mehanizacije, ali već godinama unazad razvija stočarsku proizvodnju.

Arapska firma Elit Agro sa sedištem u Abu Dabiju 2014. godine preko svoje firme Jugo elit agro osnovane u Beogradu, kupila je poljoprivredno-turistički kompleks Zobnatica u Bačkoj Topoli. Zobnatica je tada u vlasništvu imala 114 hektara, a 1.507 hektara u dugoročnom zakupu.

Pre dve godine Elit agro kupio je i kompaniju Al Ravafed (Vojna ustanova Morović, Bačka iz Sivca, Jadran iz Nove Gajdobre) koja je obrađivala oko 10.500 hektara, od čega je u vlasništvu oko 2.500 hektara.

Cene poljoprivrednog zemljišta su stabilne i ne idu značajno naviše u poslednjih nekoliko godina.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda najskuplje oranice su u Južnobačkom okrugu, gde su cene išle i do 31.000 evra za hektar. U Sremu su se u poslednjem kvartalu prošle godine kretale od 1.150 do 30.700, a u Južnobanatskom okrugu od 400 do 20.050 evra.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>