• 0
 ≫ 

Mirisna strana biznisa: Raznobojno "more" koje Holandiji donosi čitavo bogatsvo

 ≫ 

Holandija godišnje izveze oko 3 milijarde ovog cveća u zemlje širom sveta. U 17. veku, lukovice tulipana bile su vrednije od zlata

  • 0

Da li ste znali da je Holandija najjači igrač na tržištu kada je reč o izvozu cveća?

Iako uzgajaju razne vrste, najpoznatiji su po prelepim lalama, . Godišnje se izveze oko 3 milijarde ovog cveća u zemlje širom sveta.

U Holandiji u 17. veku, lukovice tulipana bile su vrednije od zlata! Cvet je simbolizovao besmrtnost, život i ljubav. Godine 1630. dogodilo se da su pojedine lukovice bile toliko vredne, da su ih koristili kao neku vrstu valute.

Slavni bečki biolog Karolus Klusius i direktor najstarije botaničke bašte, doneo je lale u ovu zemlju. On je od svog kolege botaničara koji je služio Habzburškoj monarhiji kao ambasador u Konstantinopolju, dobio neobičan poklon. Dok je vršio istraživanja medicinskog bilja u Turskoj, sakupio je veliki broj lukovica. Rekao je da se ovaj cvet zove tulipan, po persijskoj reči za turban, na koga je cvet lale asocirao. Mnogo kasnije, ispostavilo se da ime ovog cveta ipak nema veze sa samim izgledom turbana, već običajem koji je potekao još iz doba Sulejmana Veličanstvenog.  Naime, Turci cvet lale nosili kao ukras na turbanu, kao simbol blagostanja.

Cvetno polje Keukenhof koje možete videti u videu na početku teksta, nalazi se u gradiću Lise i najveći je svetski park cveća sa površinom od 32 hektara. U ove vrtove se godišnje zasadi oko sedam miliona lukovica cveća.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>