• 1

Srbiji ovo voće donese pet miliona evra: Jokići su prepoznali potencijal i stvorili porodični biznis

Berba jagode u plasteniku počinje već oko 15. aprila i traje tri sedmice. Jagoda na otvorenom stiže kasnije, a prema rečima uzgajivača, ove godine će berba kasniti jer vremenski uslovi nisu pogodovali ovoj voćnoj vrsti

  • 1
jagode rina Foto: Rina

Sve je više mladih poljoprivrednika koji se odlučuju da na svojim parcelama zasade jagode, jer dobro rađaju, a cena plodova po kilogramu - izuzetno je zadovoljavajuća.

Ovog proleća, ona se kreće na oko 400 dinara. Jokići iz Topole pre četiri godine započeli su proizvodnju te voćke, a sada se njihova plantaža prostire na 30 ari.

- Za jagodu smo se odlučili jer ne treba velika površina da se baviš proizvodnjom, za svako drugo voće treba; za jagodu evo, recimo, 30 ari je sasvim dovoljno da jedna porodica sama sve postiže. Imamo oko 12.000 sadnica, dve sorte: albu i sibilu - kaže Aleksandar Jokić, uzgajivač jagode iz Topole i dodaje:

"Alba je od početka tu, zadovoljan sam njome, a za sibilu sam prošle godine ubacio frigo sadnice, pokazala se kao jako kvalitetna, samo joj je mana što stiže dve nedelje kasnije od albe i ostalih poznatih sorti".

Prema njegovim rečima, veliki hladnjačari najviše traže jagodu kleri, koja prva stiže na tržište, slatka je i otporna na spoljne uslove. Međutim, veoma je tražena i sorta alba.

- Tržište su nam nakupci i prijatelji, stalne mušterije koje sam stekao za ove četiri godine, tako da jedva postižem da ispunim zahteve mušterija i da proizvedem količine koje mi traže, uglavnom dođem u situaciju da i ne mogu da ispoštujem sve. Za jednu sezonu u dobroj godini proizvedemo četiri do pet tona - navodi Jokić.

Ističe da ove godine to ne mogu da očekuju, jer su aprilski mrazevi skinuli sigurno 20 odsto roda napolju, a pitanje je kakvo će vreme biti do kraja, tako da će sve to smanjiti prinos. "Prošle godine smo čak 50 odsto imali manji rod zbog mraza u aprilu", objašnjava ovaj domaćin.

Zajedno sa suprugom Aleksandrom jagodu gaje u plasteniku, ali i na otvorenom. Oboje su saglasni da je ovogodišnja cena izuzetno dobra za uzgajivače i ističu da će cena u narednom periodu sigurno biti niža.

Proizvođači jagoda jagode Foto: RINA

- Cene variraju, plastenička ima dobru cenu, trenutno je od 350 do 400 dinara, što je odlično, ali kada krenu na otvorenom - cena će da pada. Realna i pristojna cifra je 200 dinara za kilogram. Kod nas nikada niko nije oprao jagodu, svi dolaze, beru i jedu na licu mesta. Naša deca su ovde sa nama stalno, beru, jedu, pomažu nam, i često u šali kažemo da su oni naši kontrolori kvaliteta - rekla je Aleksandra Jokić.

Berba jagode u plasteniku počinje već oko 15. aprila i traje tri sedmice. Jagoda na otvorenom stiže kasnije, a prema rečima uzgajivača, ove godine će berba kasniti jer vremenski uslovi nisu pogodovali ovoj voćnoj vrsti. Mladi bračni par naglašava da će se zadržati na trenutnoj površini od 30 ari.

Proizvođači jagoda jagode Foto: RINA

Smatraju da bi sa daljim proširenjem zasada morali da plaćaju radnu snagu i da dodatno ulažu u proizvodnju, što im za sada nije u planu. "Ostaćemo na ovoj površini jer nam je to dovoljno da sami radimo, i da imamo lepu zaradu", napominju i dalje navode:

"Jagoda je biljka koja ne zahteva da cele godine budeš prisutan. Početkom marta traži šišanje, svaku biljku ručno moramo da skratimo da bi krenula da bokori, potom ide prihrana kroz sistem kap po kap. Zaštitu sprovodimo minimalno, prevelika hemija stvarno nije potrebna za jagodu, nemamo problem sa insektima, bolestima".

Prema rečima stručnjaka, pre deset godina proizvodnja jagoda nije bila registrovana u statistici, i još uvek nema preciznih podatka na koliko hektara se uzgajaju. Ipak, danas se zna da Srbija godišnje od jagoda zaradi oko pet miliona evra. Gajenje jagode može biti isplativo, ali je neophodno da se proizvođači dobro upoznaju sa svim aspektima ovog posla i da obezbede tržište jer je dobro poznato da zrela jagoda ne može dugo da stoji.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A

    23. maj 2021 | 16:15

    A visnje, sljive, kupine,aroniju, ribizlu ѕkruske marod vadi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>