• 4

Ove životinje su najprofitabilnije za uzgoj, Rackovići dnevno prodaju 50 l mleka

Kozje mleko koristi se kao lek za mnoge bolesti poput bronhitisa, anemije, suzbijanje alergija i odlično je za jačanje imuniteta

 • 4
Koze uzgoj

Foto: RINA.rs

Rackovići iz čačanskog naselja Ljubić već godinama unazad bave se kozarstvom, prodaja mleka tokom prethodnih meseci nagalo je skočila, pa mogu da ostvare profit jer cena po litru iznosi 200 dinara. Sve što proizvedu oni i prodaju tokom istog dana, a kozje mleko najbolje je konzumirati upravo sveže i nevareno.

- Ovo mleko koristi se kao lek za mnoge bolesti poput bronhitisa, anemije, suzbijanje alergija i odlično je za jačanje imuniteta. Barem čaša dnevno, to neka bude doza zdravlja, a verujte da je od početka pandemije korona virusa itekako povećana potražnja za kozjim mlekom koji je izuzetno koristan u lečenju plućnih bolesti - kaže Radmila Racković.

Sa nekada 330 koza, Rackovići danas imaju 45 grla , od kojih je 30 u muži što je sasvim dovoljno da se posao obavi u krugu porodice i ostvari profitabilnost. Nekada su proizvodili i kozji sir, ali su vremenom shvatili da je najpametnije raditi samo onoliko koliko sam mogu da postignu.

- Tetka mi je desna ruka, ona obavlja mužu, otac je najviše okrenut poljskim radovima kako bi obezbedili dovoljno hrane, majka i supruga su svakodnevno tu da priteknu u pomoć,a ja radim dostavu mleka. Oko 50 litara dnevno završi kod kupaca. Cena mleka se nije menjala godinama i samo na ovaj način, ne preradom, već prodajom, može da se ostvari profit i da proizvodnja bude održiva - kaže Radisav Racković.

Usled pandemije korona virusa, povećana je potražnja za kozjim mlekom koje se smatra najzdravijom namirnicom na svetu, najsličnijoj majčinom mleku.

"Bilo je trenutaka kada nismo imali dovoljno mleka, jer je zaista potražnja za kozjim mlekom povećana od kada je krenula korona. Kada uporedim proizvođače kravljeg mleka, ne znam šta da kažem osim da su u vrlo teškoj situaciji, jer je otkupna cena u ovim krajevima od 25 do 35 dinara po litru, tri litra mleka jednaka su jednom pivu, tako da je računica prosto jednostavna , a to je da nema računice. Plašim se da će i ono malo ljudi koji su ostali u ovoj proizvodnji uskoro odustati i da u skorijom budućnosti nećemo videti kravu,", dodaje Radisav Racković. Ovaj mladi poljoprivrednik zaključuje da je danas i te kako bolje imati tri koze nego jednu kravu.

„Imajte na umu da dok ova, jedna od najvažnijih životnih namirnica stigne do vaše trpeze, predstoji mnogo rada i truda onih koji se bave ovom proizvodnjom“, dodao je ovaj Čačanin.

Video: Dok ona prati nastavu na 1000m nadmorske visine, društvo joj pravi 350 bučnih koza

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mara

  2. jun 2021 | 21:24

  Dodjite u Vojvodinu,ovde kozije mleko košta maksimalno 50 din/l i niko ga ne otkupljuje.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Vuk

  2. jun 2021 | 13:00

  Jeo sam kobiljeg sira, tako divno nisam jeo nikada. A ovo, džabe, Srbija NE MARI?!

  1
  0

  Podelite komentar

 • FANTOM

  2. jun 2021 | 12:03

  Magareće mleko i kobilje su najskuplja mleka i cena po litru im se kreće od 25—30€. Koristi se kod lečenja rahitisa.

  1
  0

  Podelite komentar