• 22

Trešnje koštaju 15²+√100+4²-4° pa vi računajte: Upoznali smo Vladu, deku sa najoriginalnijim cenama

Matematički cenovnik, osim što je jedinstven i sjajan je marketinški potez

  • 22
Vlada Janković, prodavac

Foto: Telegraf.rs

"Hajde da računamo zajedno, šta vas je zbunilo?", pita nas deka Vlada Janković, inženjer u penziji koji ima najzanimljviji sistem prodaje u Srbiji.

Njegovi proizvodi nemaju klasičnu cenu, već morate da znate matematiku ako biste želeli da kupite sočne trešnje ili domaća jaja. Tako, Vlada ne popušta i čeka strpljivo da računate, ali posle nekog vremena rad je da pomogne.

Kako smo zbrzali, izračunali smo da njegove trešenje za koje piše da su 15²+√100+4²-4°, koštaju 247 dinara, jer nismo u prvi mah obratili pažnju na malu nulu iznad poslednjeg broja. A nulti stepen svakog broja je 1. Vlada nas je brzo ispravio i dodao da smo pogrešili za tri dinara i da je cena trešanja 250 dinara. 

Jaja koštaju 12, a onda je želeo da nas još malo proveri.

- Kažite vi meni, kao novinari, nešto iz srpskog jezika: Kako se pravilno kaže "tri i dva su šes", ili "tri i dvasušest"? - Pogodili smo da u čemu je fora, i da treba reći da nije ispravno ni jedno ni drugo, već "pet", pa se Vlada obradovao: "Pa vi ste prvi koji ste pogodili od jutros!"...

Mogao bi tako beskonačno, a kaže, znanje je sticao dugim čitanjem. Njegov cenovnik na jednoj tezgi na pijaci na Konjarniku u potpunosti se razlikuje od svih drugih, ne samo u ovom kraju, nego i celom Beogradu, i to sve zbog "matematičkog cenovnika" koji je osmislio.

Došao na ideju da napravi ovaj cenovnik kako bi mnogi mogli da kupuju namirnice i usput uče matematiku, a i njemu da skrate vreme.

- Ljudi budu u čudu, premišljaju se i mozgaju, pa im i mi malo pomognemo. Ima nekoliko kompleksnijih zadataka koji se teže rešavaju. Većini je izazov da dobiju rešenje i da na kraju kupe kod nas namirnice. A ako ne znaju da reše, nauče nešto usput -  kaže Vlada za naš portal.

Izaziva da dođemo, da rešimo još neki rebus, jer osim matematičkih, ima on mnoge zadatke na umu.

Video: Njemu su lopovi obrali tonu trešanja: Marko razočaran hoće sve da počupa

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    Zato nista i nije prodao taj dan...

  • M. Lesko

    Skupo! Danas sam kupila kilogram prelepih tresanja za 160 dinara.

  • Glupsonka

    Hoce li neko da mi izracuna koliko kostaju

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke