"Jedva smo sinoć obrali nekoliko gajbi": Banatski voćari na mukama, višanja neće biti ni za lek

V. K.
V. K.    
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Na zrenjaninskim pijacama pojavile su se prve ovogodišnje oblačinske višnje.  Iako ne osvajaju izgledom, njihov ukus i kvalitеt za preradu više su nego dovoljni da privuku kupce. Ove višnje, poznate po intenzivnoj aromi i bogatom sadržaju soka, idealne su za pripremu džemova, kompota i sokova, što ih čini nezaobilaznim delom domaće zimnice.

Cena je, za današnje prilike, izuzetno pristupačna - samo 200 dinara po kilogramu, što je čak pet puta jeftinije od trešanja koje i dalje drže cenu od oko 1.000 dinara.

Kako kaže jedan voćar, ovogodišnja ponuda biće kratkog daha - ovo je najverovatnije sve što će se pojaviti na tržištu.

Zbog toga se kupcima savetuje da požure, jer ovako povoljan spoj kvaliteta i cene retko traje dugo.

- Jedva smo sinoć obrali nekoliko gajbi. Mi oblačinske višnje ne prskamo i ove godine nam je kombinacija kiša u maju i velike vlage i visokih temperatura početkom juna u voćnjak donela insekte. Nismo mogli da beremo od mušica i prekinuli smo posao. Više ih nećemo brati. Imamo oblačinsku višnju na parceli od jednog hektara. Ostavićemo ih na drvetu, neka se najedu čvorci - priča voćar za Dnevnik i dodaje da ni radne snage za branje više nema, niti će je biti.

Kupaca je bilo, ali ovog voća jednostavno nema.

- Dođite u voćnjak i sami ih berite zabadava- rekao je ovaj voćar mušterijama koje nisu mogle da veruju da će, kako sada stvari stoje, ove godine ostati i bez svežih domaćih višanja, ali i bez onih u teglama ili zamrzivaču.

(Telegraf Biznis)

Video: Kako da menjamo radne navike i šta je Lean&Kaizen u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>