• 3
 ≫ 

"Očekujem da sektor mleka i mesa eksplodira": Šta donosi novi zakon o poljoprivrednim proizvodima?

 ≫ 

Sada će Uprava za agrarna plaćanja imati posebno telo koje će se baviti praćenjem cena, utvrđivanjem proizvođačkih cena, regulisanjem kad dođe do iskakanja, naveo je ministar Nedimović

  • 3
mleko Foto: Pixabay

Pred poslanicima uskoro će se naći i Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji je prošle nedelje usvojila Vlada. Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, kaže da će svima u lancu - od proizvođača do prerađivača - biti pronađeno mesto u sistemu na zakonom regulisan način.

Nedimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da "nikad nismo imali Zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, već je do sada to bilo regulisano u oblasti celokupne trgovine".

- Prvi put ćemo da regulišemo tržište između poljoprivrednih proizođača, otkupljivača, prerađivača i da svakom nađemo mesto u sistemu na jedan zakonom regulisan način. Dobićemo alate da na tržištu regulišemo ekstreme, sa najnižim i visokim cenama, što se na primer sada dešava sa žitaricama, pa imamo problem u stočarstvu - napomenuo je ministar.

Do sad je to bilo regulisano preko Instututa robnih rezervi, koji je, prema rečima Nedimovića, spor institut.

- Sada će Uprava za agrarna plaćanja imati posebno telo koje će se baviti praćenjem cena, utvrđivanjem proizvođačkih cena, regulisanjem kad dođe do iskakanja. Sa druge strane, regulisaćemo položaj otkupljivača, ne može baš svako da kupuje na blatobran kako misli on, već će poput turističkih agencija, da imaju depozit, da postoje garancije da bi naši proizvođači uvek imali sigurnost: da kad prodaju robu, mogu i da je naplate - napominje ministar poljoprivrede.

Ovim zakonom će se propisi u Srbiji uskladiti sa propisima EU, a ministar naglašava da je najvažniji razlog regulisati srpsko tržište poljoprivrednih proizvoda. Očekuje da taj zakon počne da se primenjuje od 2022. godine i da, kako kaže, krenemo novim putem na tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Branislav Nedimović Branislav Nedimović / Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Iz IPARD fondova 60 miliona evra

Ministar poljoprivrede ukazuje da se svake godine iz budžeta izdvaja 350 miliona za subvencije, dodajući da će ove godine biti još dva konkursa.

- Jedan će biti ozbiljno izdašan, 60 miliona evra, za nabavku fizičke imovine gazdinstava: oprema, objekti, mehanizacija, sve što može da služi, onima koji su mali, koji žele da postanu srednje veličine, srednji da ojačaju. Imali smo konkurs i iz Svetske banke i srpske vlade, dosta novca ove godine ide u poljoprivredu, trudimo se da osavremenimo mehanizaciju jer su onda i manji troškovi i veći profit - navodi Nedimović.

Komentarišući žalbe pojedinih proizvođača da im još nisu isplaćene subvencije, ministar navodi da je 99 odsto isplaćeno.

- Gde imamo dopunu dokumentacije, moramo da iskontrolišemo. Kad bude ispravan tiket, tad možda može da se dobije i loto - kaže ministar i ukazuje da je za problem sa prehrambenom industrijom "kriva" korona, pošto je tražnja bila mnogo manja.

- Tek sad očekujem da eksplodira, naročito sektor mleka i mesa, očekujem da će to ići dobro. Prošle godine smo imali rast poljoprivrede od pet odsto, treba da se potrudimo da očuvamo taj rast - naglašava ministar.

Video: Jedino Srbi prave sir od magarećeg mleka i naplaćuju 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milano

    7. jun 2021 | 12:12

    A Silosi kukuruza i pšenice prazni cena stočnog brašna duplo skuplja ko koga laze ovde!!

  • Перагеније

    7. jun 2021 | 13:40

    "sektor mleka i mesa eksplodira" - И, шта остаје после експлозије?...

  • Baki

    8. jun 2021 | 07:25

    Regulisecete da ta tajkuni kao i go sada otkupljuju proizvode kako njima odgovara i bogate se na brzinu to sve vidite i znate jel ste podmiceni i nesmete nista da preduzmete inace ce brzo da nestanete .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>