• 3
 ≫ 

Do skoro 125 dinara, sada 165 dinara bez PDV: Skočio kilogram svinjskog mesa, uzgajivači zadovoljni

 ≫ 

Jedan od zahteva koji su odgajivači svinja izneli tokom razgovora sa ministrom u Bogatiću je i potpuna zabrana uvoza svinjskog mesa u Srbiju

  • 3
svinja, prase

Foto: Freepik

Cena svinja skočila je sa 125 dinara, koliko je bila pre mesec dana, na 160 do 165 dinara po kilogramu bez PDV-a, kažu odgajivači u mačvanskom kraju, gde se realizuje otkup tovljenika po višim cenama.

Svinjari iz Mačve kažu da su zadovoljni zbog zahteva koje je do sada ispunilo Ministarstvo poljoprivrede. Miroslav Sladojević iz naselja Badovinci jutros je prodao oko 200 svinja klanici Agropapuk.

Kaže da su pre mesec dana svinje prodavali po ceni od 125 dinara plus PDV, a da je sada cena 165 dinara bez PDV-a. "Cena je trenutno ok. Za sada smo zadovoljni ispunjenjem zahteva koje smo tražili od resornog ministarstva, ali videćemo šta će ubuduće biti", rekao je on.

Kada je u pitanju zarada, Sladojević je naveo da su sa ovom cenom na nuli, dok su ranije imali gubitke. "Sad smo na pozitivnoj nuli, a inače smo poslednjih šest, sedam meseci gubili 50 evra po krmetu", rekao je Sladojević koji uzgaja od 1.700 do 2.000 svinja.

Ranko Sladojević iz istog poljoprivrednog gazdinstva rekao je da su za sada zadovoljni i zahvalio resornom ministru što im je izašao u susret. "Hvala ministru što je ispunio naše želje. Bilo je opasno loše, ali za sada je dobro", rekao je on. Dodao je da svinje sada prodaje po ceni od oko 180 dinara sa PDV-om i dodao da bi najbolje bilo da cena bude 210, 220 dinara kako bi ostvarili zaradu.

Bojan Tufegdžić iz sela Uzveće, koji trenutno ima 240 grla za prodaju, kaže da ih je ranije prodavao po ceni od 130, 140 dinara, a sada po ceni od 160 dinara što je, dodaje, značajno bolje. "Razlika je velika i sada već, na ovoj ceni, možemo da se uklopimo i pokrijemo troškove", rekao je on.

- Ovo je nestabilan posao, često dolazi do velikih varijacija, a rešenje bi bila stabilizacija tržišta, pa i cene žitarica - rekao je Tufegdžić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je prošle nedelje da se na tržištu svinja stvari menjaju i da se u narednih desetak dana očekuje bolja situacija, jer usled popuštanja mera protiv korone - počinju normalno da rade restorani, kao i da se naša tradicionalna tržišta u okruženju ponovo otvaraju.

svinje

Foto: Pixabay

- Tržišta na koja mi plasiramo su nam ponovo otvorena, jer nisu više zapljusnuta jeftinim mesom iz Nemačke i Holandije, tako da možemo da im ponovo pristupimo, a i uvek je u junu bolja situacija nego neposredno posle uskršnjih praznika - rekao je Nedimović.

On je precizirao da se radi o tržištima Bosne i Hercvegovine, Makedonije i Crne Gore koja su tri-četiri meseca bila praplavljena velikim količinama vrlo jeftinog mesa iz EU.

Nedimović se 30. maja sastao sa nezadovoljnim odgajivačima svinja iz Bogatića, Šapca, Rume, Bačke Palanke i drugih okolnih mesta, zbog niskih otkupnih cena mesa i velikih gubitaka u proizvodnji. Tada je dogovoreno da se pristupi izradi Strategije za razvoj svinjarstva do 2030. godine, kako bi kroz uključivanje struke i nauke taj sektor bio unapređen i postao značajno konkurentniji na tržištu.

Takođe, dogovoreno je da se razmotri uvođenje prelevmana, odnosno dodatnih taksi pri uvozu svinjskog mesa. Ministar je tada najavio i usvajanje Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji će državi dati dodatne mogućnosti za intervencije prilikom poremećaja na tržištu i time obezbediti veću podršku poljoprivrednicima.

Jedan od zahteva koji su odgajivači svinja izneli tokom razgovora sa ministrom u Bogatiću je i potpuna zabrana uvoza svinjskog mesa u Srbiju.

Video: Porasla cena svinja na 160 do 165 dinara bez PDV-a: Uzgajivači kažu sad smo na pozitivnoj nuli

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ekola

    10. jun 2021 | 14:57

    Da je samo svinjsko meso nego sve!

  • неко тамо

    10. jun 2021 | 15:46

    па ако сте били и радили у минус од 50е по крмету, зашто уопште радите? мислим, није ми јадсно да имате 2000 комада и као све у минус, ма није него, пре ће бити да и није лоше ипак као што причате чим имате 2000 свиња

  • hogar

    10. jun 2021 | 15:47

    vratiti cenu od 125 dinara... sve ostalo je kradja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>