• 0

Za proizvođače mleka situacija alarmantna: Cena stoji godinama, a izdaci rastu

Mnogi farmeri doživeli su bankrot i sada traže bilo kakvu pomoć od države

  • 0
mleko

Foto: Freepik.com

Udruženi proizvođači mleka zatražili su danas od vlade da proglasi vanredno stanje u oblasti proizvodnje sirovog mleka jer, kako su naveli na sastanku održanom u Novom Sadu, situaciju u tom sektoru nikada nije bila lošija.

Savez udruženja odgajivača goveda Srbije uputio je molbu predsednici Vlade Srbije da po hitnom postupku proglasi vanredno stanje pošto je situacija alarmantna, jer su mnogi farmeri doživeli bankrot i sada traže bilo kakvu pomoć od države, rekla je predsednica saveza Sanja Bugarski.

Farmeri su, između ostalog, zatržili od vlade i da propiše minimalnu cenu sirovog mleka.

- Ono što je najveći problem je cena sirovog mleka, koja je poslednjih šest godina nepromenjena i prosečna cena koju nama prerađivači isplaćuju po litri jeste 30 dinara.

- Već dve godine imamo problem sa kovidom, gde smo morali da radimo i tada nismo mogli da dignemo glas i da tražimo spas, ali u poslednja tri meseca se dešava nenormalan poremećaj na tržištu izazvan globalnom cenom žitarica - navela je Bugarski i dodala da farmeri ne mogu da hrane životinje skupom hranom, a da proizvode jeftino mleko.

Upravo zbog cene, ona je zatražila da država pomogne mnogobrojnim proizvođačima mleka u Srbiji.

- Prerađivači nisu naišli na razumevanje vlasti u protkelih šest godina, mi smo pokušavali u više navrata da razgovaramo, ali dobijali smo uvek negativan odgovor, nemamo način na koji bismo mogli da utičemo na cenu svojih proizvoda - navela je Bugarski, targetirajući nedostatak komunikacije između izvršne vlasti i proizvođača mleka kao veliki problem.

Ona tvrdi i da sve subvencije koje farmeri dobijaju od države neko zloupotrebljava, kako je rekla, da takve prevare nisu strane ni prerađivačima, niti nekim drugim službama.

Istakla je da svi ti problemi mogu da se reše prilično lako kako bi se očuvala domaća proizvodnja mesa i mleka.

Proizvođač mleka iz Mošorina Nedeljko Trivunović naveo je da je samo u južnom Banatu sa radom prestalo 40 farmi krava, te da takva sudbina očekuje i njegovo selo, Mošorin, koje je poznato po uzgoju krava.

- Verujte da je za nas krava bila sveta životinja kao u Indiji, ali danas smo došli do situacije da mnogi naši farmeri prodaju krave. Ne prodaju oni krave zato što ih ne vole, nego zato što ne mogu izdržati sa ovom cenom mleka. Ja ću vam reći da je samo u Mošorinu jedan uzgajivač prodao 100 krava, mlad čovek koji ima sve uslove za rad. Ražočarao se i danas kad je tovario svoje krave, on to nije mogao da gleda da neko tovari njegove krave - naveo je Trivunović.

Dodaje da je taj farmer proizvodio više od 300.000 litara godišnje i da se sada seli u inostranstvo.

Sekretar za stočarstvo Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović napomenuo je da je pre mesec dana osnovana Sekciju za proizvođače mleka pri PKS, koja je targetirala sve probleme sa kojima se suočavaju proizvođači mleka.

- Proizvodnja mleka je sigurno najzahtevnija grana stočarstva po svakom parametru, cene mleka nisu duži niz godina menjane, jednostavno došlo je do poskupljenja cene hrane za životinje, tako što su poskupeli kukuruz i sojina sačma i sve to je rezultiralo ovakvim stanjem - naveo je Budimović.

On je podsetio da je po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) sa Evropskom unijom, potpisan ugovor koji omogućava nesmetan uvoz mleka u Srbiju, ali i svih ostalih proizovda.

- Mi imamo u prošloj godini negativan bilans uvoza mleka od nekih 20 miliona evra, što prevedeno u kilograme i tone predstavlja ogromnu količinu, pogotovo jer su to proizvodi koji mogu dugo da stoje - to su puter, mleko u prahu i sirevi - dodao je Budimović podsetivši da se u Srbiji broj muznih krava smanjuje, te da se takav trend pada od oko tri odsto godišnje beleži već deset godina u nizu, ali da je proizvodnja mleka ostala na istom nivou.

Prema njegovoj oceni, to znači da domaći farmeri rade dobro i da znaju svoj posao, te da je proizvodnja mleka na nivou od oko 1,7 milijardi litara na godišnjem nivou.

Ističe da svi moraju shvatiti da je mleko strateška sirovina i osnovna namirnica.

- Pored osnovnih činjenica kao što su udruživanje, zajednički nastupi na stranim tržistima, koje mogu pomoći farmerima, svi treba da znaju i da država koja daje novce za podsticaj ove proizvodnje jeste učinila dosta toga, kada se sabere novac po hektru, po umatičenom grlu, po premiji za mleko. Ne kažem da je to mnogo, ali je dosta toga odvojila, treba taj novac vratiti u samu proizvodnju, u samu poljoprivredu, odnosno u mlekarsku industriju - naveo je Budimović iz PKS-a.

On je dodao i da je nužno organizovati otkupe mleka prema kvalitetu, kako ne bi identičnu premiju dobijali i oni koji se trude da unapređuju proces proizvodnje i modernizacije farmi, a samim tim i kvalitet mleka, kao i oni koji gotovo ništa ne ulažu u kvalitet svog sirovog mleka.

Na sastanak održan u Novom Sadu bili su pozvani i ministar finansija, ministarka privrede, ministarka trgovine, ministar poljoprivrede, kao i predsednik PKS, ali nisu došli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>