• 4

Ovaca za šišanje uvek je bilo, ali sve je manje onih koji to rade iako je plata 1.000 evra

Iako tehnologija nije zaobišla ni ovaj posao, pa su neki majstori ovce počeli da šišaju električnim mašinicama, Milan kaže da to i nije najbolje rešenje

 • 4
ovca, šišanje Foto: Rina

Frizera za pse sve je više, ali da li ste se ikada zapitali ko šiša ovce? Kad upeknu visoke temperature i njima je vrućina, ali majstora za njihove frizure sve je manje iako od ovog posla može pristojno da se zaradi dok traje sezona. Milan Marković, iz sela Gornja Gorevnica kod Čačka jedan je od retkih majstora koji svakog maja sa ponosom oštri svoje makaze i šiša ovce po svim selima.

„Kad krenu prve vrućine, kreće i sezona šišanja ovaca. Svake godine one moraju da budu ošišane, kako bi im se skinuo višak vune i kako bi lakše podnele letnje žege. To se obavlja svake godine u maju i junu i za ovoh deset godina koliko se bavim ovim poslom, dobio sam i svoje stalne mupšterije. Tokom sezone stignem da ošišam oko 500 ovaca, ljudi zovu sa svih strana“, rekao je Milan za RINU.

Sve je manje onih koji se odlučuju za ovaj posao, a da biste zaradili oko 1.000 evra za mesec dana potrebno je da imate volju za radom, oštre makaze i laku ruku. Milan ima želju da svoje znanje prenese na druge, ali nema na koga.

„Imam stalan posao i redovnu platu, ali svaki dinar nije na odmet, pa kristim priliku i na ovaj način da zaradim. Makaze se naoštre jednom godišnje i one mogu da vam posluže tokom čitave sezone. Posao može lako da se savlada, a najteže od svega jeste da uhvatite ovcu i vežete je dok traje friziranje. Zato je posao ipak više namenjen muškarcima, nego ženama. Kad se završi jedna, odmah se prelazi na šišanje druge i sve dok se posao ne obavi“, priča Milan.

Iako tehnologija nije zaobišla ni ovaj posao, pa su neki majstori ovce počeli da šišaju električnim mašinicama, Milan kaže da to i nije najbolje rešenje.

„Plaše se električnih mašina, stvaraju im stres i ovce se tako unervoze. Dešava se da ih često i vrh mašinice „ugrize“, pa ostaju i ožiljci. Stoga je ipak najbolje raditi sa starim, proverenim makazama. Važno je da čovek bude spretan i okretan, kako bi mogao da se snađe ako dođe do nekih predviđenih situacija“, priča ovaj majstor svog zanata.

Šišati ovce možda nije toliko atraktivno kao pojedina druga zanimanja i friziranje rasnih pasa, ali ono što je najvažnije a vezano je upravo za ovaj posao jeste činjenica da ruke često možda jesu prljave, ali je obraz uvek čist.

Video: Prelepa srpska glumica uzela mašinicu u ruke i šiša ovce na selu

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • lea

  24. jun 2021 | 13:07

  Ima ima i previse onih koji sisaju

 • Nataša Talović

  18. jul 2023 | 13:37

  Bravo tata ponosni smo na tebe. Sve sto si stekao, stekao si posteno i svojim radom. Nikada nas nisi obrukao

 • Beli

  24. jun 2021 | 21:39

  Kad bi se moglo onlajn

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>