• 1
 ≫ 

Nedimović o novim regulativama: "Srpska zastava na rafu s mesom i domaće mleko uz đačku užinu"

 ≫ 

Svaki naš poljoprivrednik će znati da li je robu prodao otkupljivaču koji je registrovan ili nekom ko pokušava to da radi na crno, istakao je ministar

  • 1
đački ručak, lanč paket, hrana za poneti, užina

Foto: Shutterstock

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, izjavio je danas da Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda podrazumeva niz mera, između ostalog, i javnu intervenciju.

Nedimović kaže da će javna intervencija biti moguća kada je tržišna cena poljoprivrednih proizvoda niža od referentne cene. "Taj alat stoji na raspolaganju Ministarstvu poljoprivrede kao stubu regulisanja tržišta poljoprivrednih proizvoda. Ovo je specifično da mora da se prati i proizvodnja i trgovina", rekao je.

Jedna od mera je i podrška privatnom skladištenju, dodaje, i navodi da se to odnosi i na to kada je tržišna cena niža, te da se to radi da bi sačuvali domaće proizvode za vreme kada skoči cena tržištu.

- Imaćemo i posebne interventne mere, to su direktna finansijska davanja po kilogramu, litru, kada imamo krizu na tržištu. Imaćemo i meru posebne podrške za poljoprivredne proizvode koji se odnose na poboljšanje prehrambenih navika dece i omladine - rekao je Nedimović u parlamentu.

Kako je objasnio, radi se o tome da đaci u školama uz užinu mogu dobijati mleko koje je proizvedeno u Srbiji i voće koje je proizvedeno u Srbiji. Nedimović je istakao da predlogom zakona postoji mogućnost da se označi meso i mesne prerađevine u marketima koje je poreklom iz Srbije.

- Da zabodemo srpsku zastavu u raf i kažemo ovde je meso koje je poreklom iz Srbije, a ovo je uvozno, pa vi ljudi ako imate želju, volju i patriotskog naboja u sebi, pa čak i ako je skuplje, možemo da branimo tako srpsko stočarstvo - rekao je Nedimović i naveo da će se regulisati i sistem otkupa.

- Nakupci, kako ih najčešće zovemo, moraće da se registruju u poseban registar, da ispune posebne uslove da uđu u njega i on će biti javni. Svaki naš poljoprivrednik će znati da li je robu prodao otkupljivaču koji je registrovan ili nekom ko pokušava to da radi na crno - ističe ministar.

Najavljuje i uvođenje novog organizacionog oblika, a to su takozvane proizvođačke organizacije koje će se stimulisati za razvoj posebnih sektora. "Nama u ovom trenutku nedostaje u nekoliko delova poljoprivredne proizvodnje ozbiljne proizvođačke organizacije", rekao je Nedimović i u pozitivnom kontekstu istakao pčelare, kada je reč o organizovanju.

Video: Vučić: Srbija jedan od najvećih prijatelja i partnera Kine u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darinka

    29. jun 2021 | 18:25

    Bez dobrog poljoprivrednika nema ni dobre ni jake države.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>