• 21

Kupuju zamrznutu srpsku malinu po ceni od 1.841 dinar: Zašto je tamo naše "crveno zlato" papreno?

Ne iznenađuje cena maline, jer je transport na Island skup

  • 21
maline, voće

Foto: Pixabay

Najviše srpskih malina prethodne godine otišlo je za Nemačku, a deo je završio i na stolu Islanđana. Za zaleđenu srpsku malinu na Islandu, za pakovanje od 225 grama, treba izdvojiti 519 kruna (oko 415 dinara). Što znači da kilogram crvenog zlata košta čak 1.841 dinar. Podsetimo da je cena prvih ovosezonskih malina u marketima u pakovanju od 125 grama, "na kašičicu", kod nas bila čak 700 dinara.

U Nemačkoj, primera radi, 100 grama košta 2 evra, a na Kavkazu je 400 rubalja (542 dinara) za istu količinu, navodi se u komentarima na vest u Fejsbuk grupi Užice oglasna tabla. U Norveškoj ta zaleđena malina košta oko 700 dinara po kilogramu.

Kako se navodi, na Islandu je sve skupo jer mora da se transportuje brodom ili avionom, tako da cena maline ne iznenađuje.

Na prvom mestu u izvozu poljoprivrednih proizvoda prošle godine je bila malina sa 259 miliona evra prihoda, zahvaljujući velikoj potražnji, a i dobroj ceni malina.

U Srbiji je prošle godine proizvedeno oko 1,6 miliona tona voća, a izvezeno je 503.000 tona. Glavna tržišta za malinu su, već pomenuta Nemačka, gde se godišnje izveze oko 37 odsto, Francuska 17 odsto i Belgija, sedam odsto. Između pet i sedam odsto otišlo je u Veliku Britaniju, Holandiju i druge zemlje EU, ali je srpska malina našla put i do SAD, Australije i Rusije.

Ipak, naši malinari su ove godine zadovoljni, jer prvi put posle nekoliko godina, malina ide za 390 dinara. 

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IZ

    Ми Срби волимо бајке.

  • Dule

    Organizujte se i pakujte sve za Ameriku bez posrednika. Neka vam deca pomognu oko digitalizacij. U Americi je kilogram 2000 do 4000 za organske maline, a imate AirSerbiju koja leti skoro svaki dan.

  • Kole

    Maline, jagode, borovnice i kupine i ne moraju da se jedu.. Nista nece da nam hvali.. Barem cemo manje da se trujemo...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke