• 36

U punom rodu čupaju mlada stabla višnje: "Nismo se tako dogovorili, cena je 25 dinara, tuga"

U šestoj godini punog roda, nemamo kome da prodamo, nažalost...

  • 36
Višnje, berba, branje, voće

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Berba višanja u Pomoravskom okrugu počela je pre neki dan, a sa njome i igre oko otkupne cene, koju diktiraju veliki hladnjačari potiskujući male, koji su uvek bili bliži proizvođačima.

Proizvođači kažu da, kada su ugovarali, cena višanja bila je 50 dinara za prvu klasu i 30 dinara za drugu, kada je počeo otkup, cena je pala na 45 dinara i 25 dinara. Sa takvom cenom, proizvođačima, posebno onima koji ručno beru i plaćaju radnike, ne ostaje ništa, a malu dobit imaće prizvođači koji to rade mašinama.

Rod višanja u Pomoravlju je ove godine manji za oko 25 odsto, zbog kiše i mrazeva u vreme cvetanja, nešto je sitnija, ali sa boljom količinom šećera i suve materija nego lane.

Zbog cele situacije, pojedini su pogorčeni i kažu da više neće da se bave proizvodnjom višanja. Jedan proizvođač iz Jagodine, kako je objavio lokalni portal, odlučio da je povadi drveće višnje jer mu se ne isplati.

- Nadali su se ceni od 50 dinara, sada je cena 25 dinara. Zbog toga smo odlučili da prodajemo na pijaci jer naši hladnjačari nude nisku cenu. Nabrao sam 200 kilograma i nisam mogao ništa da prodam pa sam poklanjao. Tako, sada smo rešili da iskrčimo sve. U šestoj godini punog roda, nemamo kome da prodamo, nažalost - kaže on na snimku objavljenom na portalu Glas Pomoravlja.

Dodaje da je bolje da posade kukurz.

- Bar ćemo imati za stoku - kaže ovaj razočarani voćar u snimku.

Video: Evo kako da brzo i lepo iseckate voće i povrće bez mnogo muke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZDJB

    1. jul 2021 | 20:07

    Nedaju nasim uzgajivacima a uvoze iz Albanije papriku,paradajz,lubenice...iz Avganistana pasulj. Zalosno jako,sramota. Sta radi politika eeee narode

  • Marijana

    1. jul 2021 | 17:47

    Zalosno je to sto drzava nije zastitila naseg seljaka.Svaka pametna prvo plasira svoj proizvod pa tek onda tudj.Izgleda da je uvoznicki lobi bas jak.Dok seljak plati da mu se oberu visnje u minusu je.

  • Gera

    1. jul 2021 | 17:29

    U N. Sadu na pijacama, ta višnja košta 250 din.Preprodavci,-"sirotinja" koja je ovde došla devedesetih, na nečijoj muci je izgradila je palate, a naš seljak seče mladice zbog sramotne cene otkupljivača.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>