• 15

Otrovano 600 košnica kod Srpskog Itebeja, šteta skoro 60.000 evra: "Pčele polako umiru danima"

Šteta je velika, jer roj jedan košta od 30 do 50 evra po košnici

 • 15
NOVI SAD PČELE REPICA KOŠNICE

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U okolini Srpskog Itebeja otrovano je 600 košnica sa pčelama, a procenjuje se da je šteta, koja je naneta pčelarima skoro gotovo 60.000 evra.

Pčele izletnice su otrovane insekticidom i već nedelju dana umiru ispred košnica, pišu Novosti.

Pretpostavlja se da je ovim otrovom najverovatnije prskana lucerka u cvetu. Policija i nadležne inspekcije su obavile uviđaj i čekaju se prvi rezultati uzroka umiranja, navodi se.

Ipak, pčelari tvrde da je put do istine dalek, jer analize na svaki pojedinačni insekticid, moraju oni da plate. To je dodatni trošak od po 6.000 dinara po analizi.

- Pčele smo dovezli u Srpski Itebej, na suncokret, koji tek treba da počne - objašnjava Dragan Tucić, koji je i sam izubio oko 120 košnica, od 157 koliko ih ima.

- Suncokret nije kriv, već sumnjamo da je sa lucerke ili nečeg drugog. Blizu košnica je lucerka i najverovatnije je prskana u cvetu. Tragove prskanja je utvrdila i inspekcija. Imamo baš veliki pomor. Pčele umiru polako danima. Kod mene nisu sva društva totalno oštećena, ali je otrovano od 50 do 75 odsto po košnici. Ima pčelara, međutim, kojima je sve stradalo. One koje se nisu orijentisale na tu parcelu bolje su prošle, za razliku od onih koje su bile bliže toj njivi.

On objašnjava da je dosta pčelara oštećeno. Javni tužilac je pokrenuo istragu, ali su mu potrebni dokazi, a trenutno se čekaju rezultati Zavoda za javno zdravlje u Beogradu. Oni jedini imaju laboratoriju gde mogu da se rade analize pčela na samo šest insekticida. Ukoliko se ne poklopi da je neki od tih, ne može se dokazati trovanje.

Pčela med

Foto: Tanjug/AP

- Što se tiče insekticida na lucerki, ne možemo da radimo analize na sve poznate preparate, to je preskupo i niko od nas to ne može da radi - kaže Tucić.

- Vlasnik te lucerke tvrdi da je prskano regularnim preparatima. Šteta je velika. Roj jedan košta od 30 do 50 evra po košnici. Uz to, pčela bi donela med, jer suncokret uskoro počinje da cveta. To je najmanje 20 kilograma suncokretovog meda po košnici. Kada se sve izračuna, sigurno je gubitak oko 100 evra po košnici. Najgore je to što su nam otrovane pčele izletnice, koje donose med. One lete četiri do pet kilometara od košnice.

Analiza dodatni veliki trošak

Jedna analiza na insekticid je od 6.000 dinara pa naviše. Kada bi morale da rade ispitivanje na sve poznate preparate, to bi pčelare koštalo stotine hiljada dinara, navodi se.

- Uz to, išla bi i analiza pčela, pa sudski spor, gde je mnogo teško dokazati da je isekticid sa pčele, baš sa neke određene parcele, bez obzira što se rezultati poklapaju - objašnjava Tucić: - Država se ne bavi dokazivanjem ko je kriv, već sve mi moramo da uradimo. Uglavnom nemamo dokaze kada je neko i čime prskao. Kod ovog slučaja sa lucerkom, fitosanitarna inspekcija je utvrdila da je bilo prskanja. Našli su tragove na njivi.

Video: Pčela influenserka apelovala na upotrebu pesticida: Proglašene smo najvažnijim bićima na planeti!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Katastrofa

  Na zalost i sam sam izgubio dobar deo pcela i komplet pcelinjih zajednica u ovom gnusnom delu nazovimo ga poljoprivrednikom....Svake godine identicne stvari se desavaju i sve o glavu se obiju pcelarima koji i dalje nemaju resenje niti podrsku institucija koje su zaduzene za ovakve stvari...U normalnim drzavama ovako nesto se ispita i resi u roku dva dana uzorkovanjem tretirane njive i uzorkom uginulih pcela.Dokle vise ce se ovakve stvari desavati,ima li kraja zlodelima pojedinaca!!!

  9
  1

  Podelite komentar

 • Milojca

  I ja sam prošle godine nosio tamo na suncokret, pa sam imao uginuća. Srećom, izgubio sam samo 20% košnica, dok su neki drugi, na žalost, izgubili i preko 80%. Katastrofa. Ove godine ću propustiti suncokretovu pašu, jer bude veća šteta, nego korist.

  1
  1

  Podelite komentar

 • Anna

  Zabraniti sve pesticide. Ima dovoljno prirodnih sredstava koji su dovoljni za zaštitu bilja. A i ljudska glupost i zlo su na vrhuncu u ovom veku.

  5
  3

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke