• 0

Tešku mobu zamenile mašine: Branko pravi perfektne oblike od sena koje "vole" i društvene mreže

Upravo od mašine zavisi da li će balirano seno imati oblik valjka ili kocke

  • 0
Čačak - Branko Komadinić iz sela Sokolići kod Čačka.

Foto: RINA

Jul je mesec kad pokošena polja najlepše izgledaju, jer upravo tada vredni domaćini baliraju seno i pripremaju ga za zimu.

Prolazeći pored njih ne možete, a da ne primetite savršeno oblikovane kocke i valjke. Mehanizacija je čak i u polju preuzela primat, pa se tako više ne organizuju teške mobe na kojima je učestvovalo čitavo selo da bi se formirao plast sena, nego se sada radi lakše i brže sa mašinama.

- Ranije se to plastilo pa se trpalo na rozge, sada toga više nema jer nema ni naroda. Posao je osavremljen pomoću mašina, radi se sa presama. Pokosi se, sačeka da se osuši, pograbi se na otkose, i kroz livadu se prođe sa balirkom - kaže Branko Komadinić, iz sela Sokolići kod Čačka.

Upravo od mašine zavisi da li će balirano seno imati oblik valjka ili kocke. Kasnije se koristi za prehranu stoke, ali je ovih dana i jedna od najčešćih scenografija kada je u pitanju fotografisanje za društvene mreže.

- Ako se prave kocke, tu treba više radne snage, pa čak i do četiri radnika jer moraju da se pokupe i posebno ispresuju. Za rolo bale jedan čovek je dovoljan. Vidimo omladinu, često dolazi dok radimo da se fotografišu, pa im mi onda i objasnimo kako one nastaju i kako su srećni što ne moraju sada kod babe i dede da plaste, vremena su se promenila - kaže Branko.

Sve je manje onih koji se bave ovim poslom, tako da ovaj domaćin iz Sokolića ne balira samo komšijske, već i livade iz susednih sela. Ako vas put navede u ovaj kraj Zapadne Srbije i vidite seno koje je namešteno pod konac, koje stvara autentičan sprski pejzaž - vrlo je moguće da je to Brankovih ruku delo.

Video: Oboreni svi rekordi: Tokom 24 sata borbe s nepogodom, ispaljene su 1.204 rakete

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke