• 2
 ≫ 

Malinarima se dobra cena "obila o glavu": Kradu im rod, policija noću obilazi kritična mesta

 ≫ 

Cena crvenog zlata je ove godine rekordna, jer je to voće "podbacilo" u zemljama kao što su Čile i Poljska

  • 2
maline, voće

Foto: Pixabay

Pored visokih temperatura koje malinarima u Ivanjici i okolini zadaju muke pri branju i utiču na kvalitet roda, dodatan teret stvara im sve češća krađa, jer su na cenu od 420 dinara "noćni berači" u punom jeku.

Osim što ljudima kradu zrele maline, u brzini im lome stabljike i izazivaju baš veliku štetu. Neki su spremni da u svoje njive stave video nadzor, drugi organizuju čuvanje malina tokom noći, a oni što nisu u mogućnosti da se zaštite od lopova - sa strahom dočekuju novo jutro, jer ne znaju šta će u malinjacima zateći.

Kradu se i pune gajbice malina, ako su ostavljene na vidnom mestu, pa se jedom Ivanjičaninu dogodilo da jutarnju berbu, koju je ostavio pokraj malinjaka, pri izlasku iz reda nije zatekao, prenosi infoliga.rs.

Zbog sve češih krađa i policija u noćnim satima obilazi kritična mesta. Meštani i uzgajivači kažu da ne mogu sve da postignu, jer se preko dana "peku na suncu" kako bi ubrali maline, a onda još treba i da stražare noću.

Podsećamo, cena crvenog zlata je ove godine rekordna, jer je to voće "podbacilo" u zemljama kao što su Čile i Poljska. Hladnjačari se maltene "otimaju" za naše maline, čiji se kilogram ceni kao kilogram mesa.

"Ja se ne plašim, nek obere" i "Mi se ne plašimo krađe, jer mi ne krademo", samo su neki od komentara.

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede je reklo da će kroz subvencije pomoći onima koji žele da ulažu u svoje malinjake. 

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>