• 0

Domaći rekorderi: Lubenice se masovno traže ovih dana, neke imaju skoro 30 kilograma

Jubilarna 20. Bostanijada obeležena je i okolo Smedereva, kao i u Mekišu

  • 0

Foto: Pixabay

Na Veletržnici Beograd na vodećem mestu po obimu trgovanja je lubenica, čiji je promet porastao 37 odsto u odnosu na prethodni period.

Slede šargarepa, paradajz i dinja.

Od voća su aktuelne i jabuke i breskve, dok je promet šljiva četiri puta veći u odnosu na prethodni period, navodi se u saopštenju Veletržnice Beograd.

Podseća se da šljive na veletržnicu stižu iz Prokuplja, Blaca, Valjeva, Čačka i okoline Beograda i dodaje se da je sve više domaćih kupina i plavog patlidžana, te da se u ovom periodu dosta traži i kukuruz šećerac.

Dobro prolazi i borovnica, čija je snižena cena trenutno 300 do 500 dinara po kilogramu.

Ipak, lubenica je definitivno najpopularnija ovog jula. Naime, nedavno su održane i Bostanijade, u Mekišu i u Osipaonici kod Smedereva.

U subotu, 24. jula, održana je 20. po redu Bostanijada u Mekišu, gde je pobedu odneo Milan Stojković, kada govorimo o najvećoj i najtežoj lubenici. Milanova lubenica imala je 18.850 kg.

On je, zapravo, pobedio u svim kategorijama, budući da je njegova voćka bila i najslađa, a proglašen je i za najbolјeg polјoprivrednog proizvođača.

Jubilarna 20. Bostanijada obeležena je i okolo Smedereva, i tu je pobedu odneo Aleksandar Pavlović iz Osipaonice, sa težinom ploda od čak 28,5 kilograma.

Proteklog vikenda, cena u Osipaonici bila je od 25 do 35 dinara po kilogramu, dok je na pijacama u Smederevu iznosila 40 do 50 dinara.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>