• 0
 ≫ 

Počela berba crnog zlata: Po svakom kilogramu berač zaradi 50 dinara, a ovo su ostale cene

 ≫ 

"Kod nas, izgleda, neki seljački proizvod ne može da ima pravu cenu dok se nešto prvo ne upropasti. Tako je bilo i sa malinom", priča Milenko

  • 0

U Mačvi je u punom jeku berba kupine, a proizvođači ne kriju da su zadovoljni otkupnom cenom koja je već dva puta korigovana. Trenutno otkupljivači kilogram plaćaju 200 dinara, što je duplo više nego pre dve sedmice, kada je berba počela.

U kupinjaku površine 70 ari kod domaćina Milenka Nešića 17 berača od šest ujutro pa do večernjih sati bere krupne crne plodove. Dok spretno sa grana ubiraju zrele kupine uživaju u narodnjacima koji trešte preko zvučnika, pa im, kako kažu, velika vrućina manje smeta i dnevno uspevaju da naberu tonu kupina.

- Manje se umaramo uz muziku, a vrućina se lakše podnosi. Ma, navikla sam ja na sve, na kišu, sunce, mraz, sneg... Naberem lagano 17 gajbi, to je između 60 i 70 kilograma - priča Jelena Mirković.

Berači su raspoređeni po vrstama, svako dobije prazne gajbice sa svojim brojem pa domaćin na kraju dana, posle merenja, obračunava zaradu koja se isplaćuje na njivi. Po svakom kilogramu berač zaradi 50 dinara.

Domaćin Milenko je zadovoljan učinkom vrednih berača, među kojima je dosta onih koji godinama dolaze da beru prvo maline, pa potom i kupine.

- Nije lako pronaći vredne berače, a najpoštenije je kada se plate po količini koju su nabrali. Zadovoljstvo je kada je cena dobra, pa svi možemo da zaradimo - kaže Milenko.

Podseća da proteklih nekoliko godina nisu bile berićetne kao ova jer su kupine stradale zbog mrazeva, grada, obilnih kiša i jakog sunca, pa se maltene nije isplatilo ni ulaziti u njivu. Prošla godina je naročito bila nepovoljna, a proizvođače je dokrajčila niska otkupna cena od svega 30 do 40 dinara za kilogram.

- Ovogodišnja cena od 200 dinara samo pokazuje da kupine nema dovoljno jer su mnogi iskrčili njive pošto iz godine u godinu nisu mogli da povrate ni troškove. Kod nas, izgleda, neki seljački proizvod ne može da ima pravu cenu dok se nešto prvo ne upropasti. Tako je bilo i sa malinom - zaključuje Milenko.

Iako su njegove kupine dobro rodile, zbog velikih vrućina rod će biti manji za 30 do 40 odsto, ali domaćin ne krije da zbog dobre cene može da nakrivi kapu i zapeva uz narodnjake koje pušta beračima.

Video: Nevreme u Aleksandrovcu uništilo sve kulture: Šteta se ceni na 100 odsto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>