• 1

Nadomak ovog evropskog grada krije se pravo vinsko blago: Nađeno više od 4.000 vrednih boca

Više od 4.000 starih boca vina i žestokih pića decenijama je bilo skriveno u nekadašnjoj letnjoj palati grčke kraljevske porodice

  • 1
atina

Foto: Freepik

U palati Tatoi, nekadašnjoj letnjoj rezidenciji grčke kraljevske porodice, pronađeno je više od 4.000 starih i veoma vrednih boca vina i žestokih pića.

Nalaz u blizini Atine grčko ministarstvo kulture označilo je kao "istorijski veoma značajno".

Među retkim flašama u ovoj izvanredno zanimljivoj kolekciji jesu i boce vina sa etiketama kuća Château Margaux, Château de Vincennes i Château Mouton Rothschild, kao i keramička boca viskija Chivas iz ograničene i veoma vredne serije proizvedene povodom krunisanja britanske kraljice Elizabete II.

Kako navodi Greek Reporter, a prenosi portal vinoifino.rs, "još nekoliko stotina sanduka sa pićem tek treba da bude otvoreno, i očekuju se novi uzbudljivi nalazi".

Posao na katalogizaciji vina i žestokih pića prepušten je ekspertima iz ugledne vinarije Achaia Claus, osnovane 1861. godine. Tim predvodi Periklis Baltas, koji je na čelu istorijskog arhiva vinarije Achaia Claus.

- Vina i žestoka pića iz palate Tatoi, pored ogromne kolekcionarske vrednosti, imaju i veliki naučno-istraživački značaj. Iz tog razloga, procenjivanje kolekcije obavljaju stručnjaci koji poznaju vino i na nivou enologije i na nivou opšte istorije - rekla je grčka ministarka kulture Lina Mendoni i dodala:

"Naš cilj je da, kada završimo obnovu palate Tatoi i njeno pretvaranje u muzej, zadržimo deo ove kolekcije i izložimo je javnosti".

Video: Počela berba kupine, ovo su prve cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>