• 1

Posle mesa i meda, napravili su zamenu za sir i mleko: Krave nisu neophodne za mlečnu industriju

Kompanije širom sveta utrkuju se da pronađu alternativu poznatim namirnicama

  • 1
Šta je sve poskupelo od početka godine?

Foto: Pixabay

Tek sm navikli smo na sojino mleko, a sada pokretanje prehrambene tehnologije podiže alternativno mleko na viši nivo.

Kalifornijski Prfekt dej koristi gljive za proizvodnju mlečnih proteina koji su „molekularno identični“ proteinima u kravljem mleku, kaže suosnivač Rajan Pandja. To znači da se može koristiti za proizvodnju mlečnih proizvoda poput sira i jogurta.

"Zanimalo nas je pitanje šta je u mleku ... što mu daje neverovatnu svestranost i ishranu koja nekako nedostaje mleku na biljnoj bazi", kaže Pandja.

Izolovali su gen koji kodira protein surutke u kravljem mleku i uveli gljivicu. Kada se gljiva uzgaja u rezervoarima za fermentaciju, ona proizvodi protein surutke, koji se zatim filtrira i suši u prah koji se koristi u proizvodima uključujući sir i sladoled. Oni su već na policama u Sjedinjenim Državama i Hong Kongu.

Fermentisane gljive

Iako proteini ne sadrže laktozu, hormone ili holesterol, nisu pogodni za osobe sa alergijom na mlečne proizvode. Ali kako proces ne uključuje životinje, Pandja opisuje proizvod kao „prilagođen veganima“.

Takođe je dobro za životnu sredinu. Ukoliko se ne koriste krave, proizvodnja mleka je efikasnija, kaže Pandja, navodeći da je ovim postupkom do 97% manje emisije gasova sa efektom staklene bašte od konvencionalnih mlečnih proizvoda.

Već su lansirali sladoled koji sadrži alternativu mleku, a njihov sledeći proizvod je krem sir koji će biti na tržištu kasnije ove godine.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    12. avgust 2021 | 17:48

    Ja već odavno kupujem feta sir koji se zove fetina, a napravljen je od biljaka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>