• 1

Šta će tek biti na jesen? Sve manje krompira u našem komšiluku, za zelenu boraniju traže 800 dinara

Vlasnica jednog porodičnog gazdinstva kaže da je upitan rani krompir, koji je dobio vlagu i rano došao, a potom nastavio svoj normalni proces

  • 1
krompir Foto: Freepik

Iako je brojnom povrću i voću sezona na vrhuncu, cene ne padaju. Štaviše, zbog dugotrajne suše - sve su veće.

Iako bi u ovo vreme cena krompira trebalo da bude 4 kune (malo iznad 60 dinara), a u prodaji na veliko i 3, pa i 2 kune, ovo povrće na đakovačkoj pijaci još uvek košta 5 do 6 kuna (80-90 dinara), piše Poslovni.hr.

Ni iz Međimurja, koje je poznato po uzgoju krompira, ne stižu dobre vesti za kupce. Zbog velike suše, međimurski proizvođači će ove jeseni ubrati do 60 posto manje krompira, i opet se dolazi do jasne računice: kada potražnja premašuje ponudu - tada raste i cena.

I u Slavoniji se žale kako im je ovo povrće proklijalo, da je iznutra "stakleno" i previše sitno, ili da krompira uopšte nema. Cena takođe ne pada ni paradajzu ni paprici u Hrvatskoj.

Vlasnica jednog porodičnog gazdinstva, Blaženka Škorvaga iz Punitovaca, kaže da je upitan rani krompir, koji je dobio vlagu i rano došao, a potom nastavio svoj normalni proces, piše Glas Slavonije.

Hrvatski portal dalje prenosi i da bi "paprika u ovo vreme trebalo da košta 5-6 kuna, a ne 8 do 10 kuna, koliko je sada". Isto tako, paradajz za kuvanje ide od 3 kune pa naviše, do 5 kuna. Inače, kilogram paradajza košta 8 kuna ili oko 125 dinara. Pritom, to je roba iz plastenika.

Zašto cena ne pada u ovo doba godine? Zato što sve manje ljudi sadi "rajsko povrće".

ćufte u paradajz sosu Foto: Shutterstock

Konzumni krastavac trenutno u našem komšiluku košta 8 kuna, a onaj mali za kiseljenje je 15 kuna jer, kako se navodi, nema radne snage. Navodi se da zelena salata "slabo ide", a komad je 5 kuna, dok kilogram košta 20 kuna. Ipak, boranija prednjači kada je reč o visokim cenama.

Kilogram je čak 30 kuna ili 470 dinara, iako u ova doba godine "ne bi trebalo da košta više od 20 kuna". Za zelenu boraniju traži se i 40-50 kuna, odnosno do 780 dinara. Visoke cene prate i voće, posebno breskve, kajsije, šljive. Poskupeo je i kukuruz šećerac.

Video: Počela berba kupine, ovo su prve cene

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jole

    19. avgust 2021 | 12:46

    Jeftinije nego u N.Sadu.Zašto ne prikazujete cene sa naših pijaca da vidite šta je horor.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>