• 32

Mapa GMO njiva u Srbiji: Ovde su sve gajili zabranjenu soju, parcele i u okolini velikih gradova

, Telegraf Biznis

Kada se dokaže da se na perceli nalazi usev soje koji je genetički modifikovan donosi se Rešenje o uništavanju useva i pokreće se prekršajni postupak, kažu nam u resornom ministarstvu

 • 32
Mapa GMO njiva u Srbiji, Biznis grafika

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

GMO je jedan od najomraženijih pojmova kod nas, pa ipak, slabo o njemu i znamo. Uglavnom se posmatra u negativnom kontekstu. Nije mnogo drugačije ni u svetu, a aktivisti protiv GMO imaju pune ruke posla. S druge strane, države na različite načine crpe one pozitivne strane.

Tako na primer, Španija  GMO tehnologiju koristi samo u oblastima gde ima ekstremno veliki problem sa kukuruznim plamencom, koji ne može drugačije da reši.

Argentina je zvanično postala prva država na svetu koja je odobrila gajenje i upotrebu GMO pšenice otporne na sušu.

U Srbiji, uzgoj, promet i upotreba genetički modifikovanih organizama (GMO) zabranjena je. U hrani za stoku dozvoljeno je da se ovakva hrana nađe, ali samo do 0,9 odsto. Da se GM hrana već nalazi na našim trpezama, potvrđuju i stručnjaci koji ističu da je najviše ima u prerađenoj hrani stranog porekla, ali u procentu koji se toleriše u EU.

Međutim, u našoj zemlji se i dalje gaji genetski modifikovana soja. Poljoprivrednici je uglavnom koriste za ishranu stoke.

Kako je potvrđeno našem portalu, poslednja kontrola fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, pokazala je da od 640 uzoraka i kontrolisanih parcela, na 29 njiva pronađena GM soja. Kazne postoje. 

 U kojim mestima u Srbiji su nađene GMO njive?

- Na osnovu podataka dobijenih iz kontrole od strane fitosanitarna inspekcije parcele na kojima se nalazi usev GMO soje, nalaze se na teritoriji gradova Novi Sad i Valjevo, kao i na teritoriji opština Кnić, Ub i Loznica - rekli su za Telegraf Biznis iz Ministarstva poljoprivrede.

Prema rečima naših sagovornika, kada se dokaže da se na perceli nalazi usev soje koji je genetički modifikovan donosi se Rešenje o uništavanju useva vlasniku ili korisniku parcele i protiv istog pokreće se prekršajni postupak.

Kazne za poljoprivrednike su novčane, dok uništavanje soje obavlja sam vlasnik, tanjiranjem, i to u prisustvu nadležne inspekcije.

- Po Zakonu o GMO, za fizičko lice za prekršaj iz člana 49. predviđena je novačana kazna od 30.000 do 50.000 dinara - navode nam.

Kompanije mogu biti kažnjene od 500.000 do tri miliona dinara.

Da li biste kupili meso od životinje koja se hranila GMO sojom? Pišite nam u komentarima

Video: Negde tu iznad duge: Ovaj vrt je raj za oči i hrana za dušu koja naprosto mami

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • jaja

  gmo je najmanji problem, sta cemo s pesticidima i herbicidima, prakticno je sva hrana zatrovana

  4
  2

  Podelite komentar

 • Ramzaj

  Ako Srbija koristi GMO bilo kao zasad ili kao hranu za stoku onda to mora biti tesko krivicno delo. To bi bilo nesto slicno kao kada bi Saudijska Arabija uvozila ulje od kikirikija kao biodizel.

  3
  3

  Podelite komentar

 • Miroslav Brankov

  Овде се очигледно иде ка увођењу генетски измењене хране што ће у будућности довести до поновног враћања земљишта у државно власништво и отимања од земљопоседника који ће направити немерљиву штету на земљиштима.Наравно кад се неко сети да је земља опште добро а не право појединца да је трује и извлачи што већу материјалну корист.

  5
  3

  Podelite komentar

Google preporuke