• 6

Suša "obrala" duvan, rod manji do 40 odsto: Sezonci dolaze s juga Srbije, a trošak 1.500 evra

Osim skupe radne snage veći su troškovi goriva, poskupela su drva i pelet koji se koriste za sušenje, a najveća nepoznanica je u koju klasu će otkupljivači svrstati osušeni duvan

  • 6
duvan

Foto: D.G.

Berba duvana u Mačvi je u punom jeku, a proizvođači ističu da ne pamte lošiju godinu i procenjuju da će ovogodišnji rod biti lakši za 30 do 40 odsto.

- Vremenske prilike su najviše uticale na manji rod i slabiji kvalitet, a očekivana zarada će biti upola manja. Prvo je kasnila sadnja, zatim su u vreme vegetacije bile velike vrućine, pa biljke nisu doboljno izrasle, a listovi su ostali tanki i nemaju težinu. Kasnije je počela i berba, kada su ponovo bile visoke temperature - ističu proizvođači u selu Uzveću koji duvan gaje na oko 700 hektara.

Pojedini proizvođači su uspeli da navodnjavanjem "održe u životu" svoje zasade, ali kada su biljke narasle više nisu mogli da ih zalivaju pa su se ispekle na tropskim temperaturama. Duvandžije se nadaju da će malo kiše i svežije vreme poslednjih dana bar malo doprineti da se duvan "oporavi".

- Berba je počela malo kasnije, početkom avgusta i sve što je do sada ubrano i osušeno je ispod uobičajenih količina i očekivanog kvaliteta. Biljkama treba kiše, da napune listove i bar donekle da se ublaži ova propast - kažu u Uzveću.

Svi problemi duvandžija

 

Dodatnu glavobolju proizvođači imaju zbog manjka radne snage, a naročito da pronađu vredne berače. Kažu da duvan može svako da bere, ali samo dobri berači taj posao rade kako treba što je važno za proces sušenja i kvalitet osušenog duvana.

Samo u Uzveću sezonu berbe duvana spasiće oko 150 sezonaca sa juga Srbije, iz Bujanovca, Preševa i Vranja pošto u selu i okolini nema dovoljno radnika. Zbog toga su troškovi radne snage iz godine u godinu sve veća stavka u rashodima. Pojedinci mogu da zarade 350 dinara po satu, a organizovane ekipe ugovaraju cenu po napunjenoj sušari, pa svi rashodi radne snage u tom slučaju iznose između 30 i 35.000 dinara.

Troškovi berbe po hektaru premašuju 1.500 evra.

Osim skupe radne snage veći su troškovi goriva, poskupela su drva i pelet koji se koriste za sušenje, a najveća nepoznanica je u koju klasu će otkupljivači svrstati osušeni duvan. Od toga zavisi otkupna cena, a zbog svih nevolja koje su ih snašle, poljoprivrednici već sada strahuju od konačnog bilansa.

Video: Telegraf u poseti najvećoj fabrici za proizvodnju ulja od ruže: Litar košta neverovatnih 5.500 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    27. avgust 2021 | 20:45

    Moji su nekad' sadili duvan i mogu slobodno reci da ga nebi brala za nikakve pare.To je mnogo prljav posao....toliko je duvan lepljiv da se jedva covek moze oprati.

  • Sibin

    27. avgust 2021 | 21:22

    Bas mi vas je zao,verovatno cete biti u minusu, vi poljoprivrednici kukate iz navike a zaradjujete dobre pare!!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>