• 0
 ≫ 

Otvoren Sajam šljiva, voćari zadovoljni cenom: Osečina rekoder u plasmanu suvog voća u Srbiji

 ≫ 

Ovo je dosta dobra cena u odnosu na poršlu godinu, rekao je Nedmović

  • 0
foto Pixabay

Foto: Pixabay

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je 16. Sajam šljiva u Osečini, koji je okupio oko 200 izlagača iz Podgorine i svih krajeva Srbije i šire, i tom prilikom naglasio da su ove godine prozivođači zadovoljni otkupnom cenom šljive.

"Ovde možete da čujete izvornu informaciju da li su voćari zadovoljni ili ne. Ove godine će mnogo otići u konzumnu šljivu, a ne toliko kao ranije u preradu, jer je cena dobra", rekao je ministar i precizirao da se za šljivu ove godine može dobiti i 60 dinara, a za onu koja ide u rakiju ili preradu 30 ili 40 dinara.

Ovo je dosta dobra cena u odnosu na poršlu godinu, rekao je Nedmović i naglasio da su u Podgorini zadovoljni malinom i kupinom i šljivom, koji su najvažniji proizvodi tog kraja.

Na privredno-turističkoj manifestaciji šljive koja slavi plavo zlato Podgorine moglo se čuti da je cena prosle godine bila i 20 dinara, da je dobar deo ovogdišnjeg roda stradao zbog mraza, ali i da to nije sprečilo izlagače da se okupe u velikom broju.

Predsednik opštine Nikola Tomić reakao je da je najvažnije bilo da voćarima omoguće da izlažu proizvode od šljiva - džem, pekmez, šljive, suve šljive, slatko, kolač ili domaću prepečenicu.

Podsetio je da se na području opštine ubere oko 20 miliona kilograma šljive godišnje, a i da je Osečina rekoder u plasmanu tog suvog voća u Srbiji.

Jedan od izlagača kaže da ima oko 2.000 stabala, ali da je kasni mraz učino da ostanu bez plodova.

"Otkupna cena je odlična, snašli smo se da uradimo Sajam, da deo sirovine iznesemo na Sjam da bi održali tradicju učešća, a tu smo od 2006. godine, jedino nismo bili prošle godine zbog epidemije", rekao je taj izlagač koji je dodao da ove godine može da se živi od šljive.

Do sada je to bilo teško, naveo je on.

Internacionli karkater Sajma dali su izlagači iz Belišča u Hrvatskoj koji su na Sajmu 15. put.

I oni su izostali samo prošle godine iz dobro poznatih razloga, tu se kako navode osećaju jako dobro i imaju priliku da promovišu vino Jeruzalim, za koje su u četvrtak u Briselu dobili nagradu za njabolje, kao i za ulje Jeruzalem.

Na sajmu je rečeno da je najveći izvoznik šljiva Agranela iz Valjeva i firma Jovanović iz tog kraja.

Video: Srbi stvorili novu super šljivu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>