• 1

"Štitimo plod od grada, a onda nam lopovi sve uberu": Preko noći zaradili kradući nektarine

Nektarina je ove godine solidno rodila, iako je leto bilo sušno, a proleće praćeno čestim gradom

  • 1
nektarine

Foto: Rina

Krađa voća ove godine osladila se mnogima. Nakon što su u jeku sezone lopovi harali u malinjacima, sada se ista situacija događa i u voćnjacima u selima oko Topole. Uzgajivači nektarina susreli su se sa velikim problemom jer su lopovi za noć obrali veći deo roda.

Zarada koju bi im donela solidna cena nektarine, završila je u tuđem džepu.

- Gajimo nektarinu poslednjih desetak godina, ovako nešto ne pamtimo. Dešavalo se da nam oberu manje količine, uglavnom se ljudi zaustave i naberu za jelo, ali sada su lopovi organizovano dolazili i brali po nekoliko sati jer je obrana skoro polovina roda prve klase. Kada smo otišli da obiđemo njivu jer se spremala berba, ostali smo u šoku, oni su ušli u zasad kao da je njihov i krenuli redom, ne prezajući ni od koga i ni od čega - priča jedan od voćara koji je pretrpeo štetu iz sela Plaskovac kod Topole i dodaje:

"Cele godine radimo, ulažemo, hemija je skupa, nektarina traži velika ulaganja. Treba je odnegovati i dobiti plodove prve klase, a onda dođe neko i obere, a mi ostanemo uništeni".

Ovaj voćar nije jedini koji je na kraju sezone ostao praznih džepova kada je zarada od nektarine u pitanju, jer kako kaže, u Plaskovcu i okolnim selima krađe je bilo u više zasada.

- Čim smo primetili da su nam krali, mi smo se organizovali da dežuramo tokom noći, međutim, strahovali smo za našu bezbednost. Dok smo mi čuvali naše voćnjake, lopovi su brali na drugim mestima u selu tako da je bilo velike štete. Molimo Boga da nas zaobiđe grad i da sačuvamo prinos, a onda dođe lopov i obere. Uglavnom, seljak je osuđen da se muči, a da zaradi teško - priča voćar iz Plaskovca.

Nektarina je ove godine solidno rodila, iako je leto bilo sušno, a proleće praćeno čestim gradom. Prva klasa je na otkupu dostizala cenu i do 100 dinara, pa su voćari koji su sačuvali svoje zasade od grada i lopova zadovoljno završili berbu.

Video: Njemu su lopovi obrali tonu trešanja: Marko razočaran hoće sve da počupa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>