• 2

Počela prerada šećerne repe, proizvođači očekuju oko 1,4 miliona tona

Veruju u dobru sezonu, bez obzira na izazove tokom vegetacije

  • 2
Secerna repa Foto: Pixabay

Kompanija "Sunoko" otpočela je novu kampanju prerade šećerne repe, a ove godine očekuje oko 1,4 miliona tona sirovine sa oko 24.000 hektara zemlje i 240.000 tona proizvedenog šećera.

Kako je saopšteno, prijem šećerne repe u fabrikama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici već je počeo, tako da sve tri šećerane rade u optimalnom kapacitetu.

Iz kompanije "Sunoko" poručuju da će i ove godine imati dobru sezonu, bez obzira na izazove tokom vegetacije. Prednost kompanije je i Istraživačko-razvojni centar, u okviru kojeg, navodi se, tim naučnika i tehnologa svakodnevno radi na rešenjima za dobijanje što veće i uspešnije proizvodnje.

Direktor kompanije "Sunoko" Slobodan Košutić rekao je da je značajno unapređena zaštita od bolesti lista, kao i da su ove godine intenzivirani napori na obezbeđivanju kontinuirane edukacije proizvođača.

"Cilj za ovu godinu da ostvarimo u proseku 10 tona šećera po hektaru, već smo uspeli da ostvarimo kod proizvođača koji su ispratili našu tehnologiju proizvodnje", kaže Košutić.

Kada je reč o uslovima ugovaranja proizvodnje šećerne repe za sledeću godinu, kompanija nudi cenu od 40 evra po toni plative repe sa bonusom za proizvođače koji ostvaruju natprosečnu digestiju.

U saopštenju navode i da kompanija proizvođačima obezbeđuje najkvalitetnije repromaterijale po veoma povoljnijim uslovima na tržištu, beskamatne avanse za finansiranje proizvodnje, kao i podršku za nabavku poljoprivredne mehanizacije i zakup poljoprivrednog zemljišta.

Video: Vatra progutala vinograd: Tužan prizor nakon požara koji je načinio ogromnu štetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vrbas

    20. septembar 2021 | 23:00

    Od prerade secerne repe mi u opstini Vrbas ocekujemo pretovarene kamione, bez mreza na teretu i kilometre unistenih puteva. Sve zbog necijeg licnog interesa, a na stetu gradjana.

  • Glas severa

    20. septembar 2021 | 23:23

    Bice za izvoz a za nas ce da uvezu secernu trsku.!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>