• 0
 ≫ 

Prvi rezultati sastanka u Briselu: Kreće procedura za izvoz pilećeg mesa u EU, svinjsko na proleće

 ≫ 

Srbija će iskoristiti i šansu da podnese zahtev i za izvoz živog mesa

  • 0
Nedimović

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović boravi u Briselu gde su u toku pregovori oko izvoza pilećeg mesa.

Kako saznajemo, na sastanku je dogovoreno da za dve nedelje kreće procedura za odobravanje izvoza pilećeg mesa. Kada je reč o svinjskom mesu, očekuje se kontrola u februaru.

Dodatno, Srbija će iskoristiti i šansu da podnese zahtev i za izvoz živog mesa jer je konačno dobila zeleno svetlo za tu opciju.

Nedimović napominje da je Srbija završila posao sa aspekta bezbednosti hrane i da je sada vreme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe. Poslednji put kada je Srbija bila pristuna na evropskom tržistu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ.

U međuvremenu izvoz se sveo samo na Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

U svojoj poruci poljoprivrednicima u Srbiji ministra Branislav Nedmović naglašava da je najvažnije da povedu računa u procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.

Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktorijatu EK za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelan u narednih sedam godina.

Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapacitata i ruralnog turizma u zemljma u procesu pristrupanja

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>