• 13

Nepovoljna godina za ratare: Vrućine dokrajčile useve, preti poskupljenje mesa

, Telegraf Biznis

Svakodnevno se u mačvanskim selima mogu videti brojni kupci, uglavnom veliki farmeri koji traže kukuruz i plaćaju nekoliko dinara skuplje

 • 13
Mačva kukuruz žetva

Foto: Dragan Grujić

Zbog velike suše, prinosi kukuruza u Mačvi su, u proseku, prepolovljeni. Umesto vagona žutog zlata po hektaru, koliko su želi lane, ratari su zadovoljni kada prinos dobaci 5 tona.

Na velikom broju njiva, naročito gde nije primenjena agrotehnika, prinosi su još manji i dostižu jedva tri tone po hektaru. Poljoprivredni stručnjaci ocenjuju da ni potpuno primenjene agrotehničke mere nisu mogle da nadomeste nedovoljno padavina u vreme vegetacije, a velike vrućine su dokrajčile useve i obrale ih pre vremena.

Izuzetno nepovoljna godina za ratare, zbog čega bi po mišljenju pojedinih mogla da se proglasi elementarom nepogodom, odrazila se već sada na tržište stočne hrane, a neminovno je i poskupljenje mesa.

Proizvođači su već poskupeli gotovu stočnu hranu, a ratari se i pored visokih otkupnih cena odlučuju da sačuvaju što više pšenice, soje i kukuruza za sopstvene potrebe.

- Zimus će hrana za stoku vredeti pravo bogatstvo. Upravo zbog toga neću prodavati kukuruz i opet je pitanje da li ću imati dovoljno do naredne berbe ili bar dok ne stigne ječam koji ću ove jeseni posejati. Cene su već sada, iako žetva i berba još traju, visoke i sigurno će i dalje da rastu - smatra Dragan Lukić iz Salaša Noćajskog.

Zbog toga je ovaj vredni domaćin, koji na svojim njivama obezbeđuje najveće količine hrane za stoku, prodao samo 7 tona suncokreta koliko je dobio sa 2 hektara, a u ambarima i čardacima čuva pšenicu i kukuruz. Prodao je manju količinu sena zbog čega se, kaže, pokajao kada je video da je i cena sena od lucerke porasla na 28 dinara.

Paralelno sa zvaničnim tržištem poljoprivrednih proizvoda, na kojem otkupljivači kukuruz plaćaju 27 dinara, suncokret 55, a kilogram pšenice lagerovane posle ovogodišnje žetve 25 dinara, na "crnom" tržištu je najveća jagma za kukuruzom, koji je već dostigao cenu od 30 dinara za kilogram.

Svakodnevno se u mačvanskim selima mogu videti brojni kupci, uglavnom veliki farmeri koji traže kukuruz iplaćaju nekoliko dinara skuplje. Osim kukuruza interesuje ih i pšenica koju plaćaju 28 dinara, pa se na osnovu toga zaključuje da će naredne zime i njome hraniti stoku.

Počele su da rastu i otkupne cene stoke, što će neminovno dovesti do promene cenovnika svežeg mesa.

Video: Vatra progutala vinograd: Tužan prizor nakon požara koji je načinio ogromnu štetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mirko

  Manemoj ajde a prošle bi za sicu a bijo kvalitet to ovim papcina teba da bude stomamje da bi ovi mogili da zarađuju iks pala a ovo im nije isplativo kad ima puno

  3
  5

  Podelite komentar

 • Deki

  Pa mi smo stvarno ekonomski tigar,sve poskupljuje

  8
  1

  Podelite komentar

 • Tanjamr

  Kada li je njima povoljna godina? Svake godine kad prođe sezona slušamo isto, ili je suša ili je kiša i uvek nepovoljno. Poštujem njihov rad ali preteruju.

  19
  26

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke